Cumartesi günü şöyle ekşili, tatlı, yerken ferahlık verecek bir şeyler olsun, ama hamurlu da olsun derken bu tarif çıktı ortaya. Birkaç tarifin bir araya gelmesi ve benim ufak eklememle böyle nefis bir tatlı çıktı ortaya. Aslında uzun zamandır çileklisini yapmayı planladığım, fakat çok fazla çilekli tarif yayınladığım için kendimi başka meyveler kullanmaya zorladığım bir tarif oldu bu. Limon severlere duyurulur :)
Bu tarif aslında daha önce de yaptığım ve pek sevdiğim ruloların farklı bir çeşidi. Daha önce yaptığım Havuçlu , Tarçınlı ve Fındık Kremalı Rulolar'ı da denemenizi tavsiye ederim.
Limonlu ve Karadutlu Rulolar
Malzemeler
100ml kaynar su
100 ml soğuk süt
1 yumurta
3 yemek kaşığı çok yumuşak tereyağı/margarin
3, 1/2 cup un
1 tatlı kaşığı kuru maya
1/2 cup tozşeker
1 limonun rendelenmiş kabuğu
İçine sürmek için
1/2 cup esmer şeker
1/3 cup tozşeker
Yarım limonun suyu
1 limonun rendelenmiş kabuğu
Yarım çay kaşığı toz zencefil
1/2 cup ekşi karadut
1 yemek kaşığı çok yumuşak tereyağı/margarin
Üzeri için
3 dolu yemek kaşığı labne
1/2 cup pudra şekeri
Yarım paket krem şanti, (kullanılmayacaksa pudra şekerini 1 cup kullanabilirsiniz)
Yapılışı
- Hamur için kaynar su, soğuk süt ve mayayı bir bardakta karıştırın ve 2-3 dk bekletin.
- Geniş ve derin bir kaba 2 cup unu eleyin, yumurtayı kırın, şekeri, tereyağını ve limon kabuklarını ekleyin. Mayalı sıcak suyu da ekleyip ellerinizle iyice karıştırın. 1 cup un daha eleyip yoğurmaya başlayın. Yarım cup daha un eleyip hamuru birleştirin. Üzerini kapatıp ılık bir ortamda (veya benim gibi fırını 50 derecede önceden ısıtın, ısıtmayı kapatın ve hamur kabını koyup fırının kapağı açık şekilde bekletin) iki katına çıkana kadar bekletin.
- Bu sırada krema malzemelerini mikserle çırpın ve buzdolabına kaldırın.
- Başka bir kasede karadut hariç tüm iç malzemeyi, tereyağını ezerek karıştırın.
- Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısınmaya bırakın.
- Kabaran hamuru unlu bir zemine alın. 4 eşit parçaya kesin. Her bir parçayı merdane ile 3 mm kalınlığında açın ve iç malzemeden bir yemek kaşığı kadar koyup hamurun her yerine sürün. Bıçakla şeritler kesin ve bu şeritleri yağlı kağıt yerleştirdiğiniz kelepçeli kalıbınıza gül şekli verir gibi, çok sıkı olmayacak şekilde, rulo yaparak sarın.
- Tüm hamurlar bitip rulo tamamlandığında karadutları 2 veya 3'e kesip gelişigüzel hamurların arasına yerleştirin. Karadutun çıkan suyunu da hamurun üzerine sürebilirsiniz.
- Kalıbı fırının orta kısmına alın ve iyice kabarıp üzeri hafif kızarmaya başlayana dek pişirin. Yaklaşık 40 dk pişirdim ben.
- Fırından çıkan rulonuzun kenarlarından bir bıçakla geçin ve kalıbı çıkarın. İyice soğuduktan sonra üzerine buzdolabına kaldırdığınız kremayı yayın ve limon dilimiyle süsleyin. Artık servise hazır.
Afiyet olsun.
ama bu nasıl güzel bir şey ,ağzım sulandı :))
YanıtlaSil:)) sevindim beğenmenize.
SilEllerine sağlık Deniz limon varsa işin içinde tam benlik;)harika görünüyor pastan
YanıtlaSilSevgiler
Aynen, limona bayılıyorum. Ferah kokusuna hele.. Teşekkürler, beğenmene sevindim. Sevgiler.
SilCok guzel gorunuyor.bayildim
YanıtlaSil:) Sevindim.
SilLimonlu herbişey benimde favorim! buda enfes görünüyor ellerine sağlık!
YanıtlaSilAynı şekilde :) Limonlu her seyi severim :) Beğenmenize sevindim.
SilBi süredir izlediğim blokları göremiyordum.Neyseki bugün problem çözülmüş.Epey tarif kaçırmışım.Ellerine sağlık şekerim yine farklı ve enfes bir tarif olmuş.sevgilerimle...
YanıtlaSilBen de öyle iki gündür göremiyodum ama bugün normalde döndü, mutluyum :) Uğradığın için teşekkürler. Sevgiler.
Siltariflerini ve fotoğraflarını sevdiğim nadirlerdensin. :)) Bu tarif de güzelmiş..
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Yemek işi görüntüyle başlar diyip elimden geleni yapmaya çalışıyorum :)
Sil