25 Eylül 2012 Salı

İlk Mısır Ekmeği Denemem ve Öğrendiklerim

İlk çalıştığım işyeri bir Çaykur bayii idi. Tabi patronlarım da Rizeliydi doğal olarak. Birinin eşi mısır ekmeği göndermişti koca bir tepsi. Ben de hatırladığım kadarıyla ilk kez tadacaktım ve görüntüsü hoşuma gitmişti. Nasıl birşey felan derken bir de baktım ki içinde hamsi var. Belki daha başka şeyler de vardı bilmiyorum ama mısır ekmeğinin içinde hamsi parçaları görmek çok ilginç gelmişti. Sanırım sevmiştim, geçmiş zaman olduğundan hatırlamıyorum. Aklımda kalan hamsili mısır ekmeğiydi. Ben de öyle olur mısır ekmeği sanıyodum epeydir.
Meğer çeşitleri varmış. Kabartma tozuyla yapılan, mayalı yapılan, sade mısır unlu olan, buğday unuyla karışık olan, buğday unu çok mısır unu az, mısır unu çok buğday unu az olan falan.. Bunu da dün akşam öğrendim.
Geçenlerde kuzenimde yediğim kek kıvamlı mısır ekmeğini tadınca da, ben de yapacağım diyip tarifini aldım. Tam öyle, o kıvamda istiyorum ama. Tabi ben rahat durur muyum? Durmam. İlla birşeyleri değiştirir denilenin aksine yaparım. Şöyle miydi böyle miydi derken bambaşka bir sonuçla karşılaşırım.
Her ne kadar tam istediğim sonucu alamamış olsam da elde ettiğim ekmekten çok memnun oldum. Daha yoğun kıvamlı oldu. Ama yine de yumuşak ve yemesi keyifli. Ben yarı yarıya karıştırılmış unlarla yaptım.
Bir dahaki denememde tarife kesinlikle birebir uyacağım.
Ama mısır ununu daha yoğun sevenler için tarifi vereceğim.



Mısır Ekmeği
Malzemeler
1+1/2 cup mısır unu
1+1/2 cup buğday unu
1 su brd. sıcak su
1 yemek kaşığı tozşeker
1+1/2 tatlı kaşığı kuru maya
Tuz
2-3 yaprak kara lahana

Yapılışı
  • Bir kasede sıcak suyu ve tozşekeri karıştırın. Üzerine mayayı dökün ve hafif kabarmasını bekleyin.
  • Karıştırma kabına unları eleyin ve dilediğiniz miktarda (1 çay kaşığı yeterli oluyor) tuzu ekleyip karıştırın. 
  • Mayalı suyu una ekleyip ister elinizle ister bir kaşıkla karıştırarak yoğurun. Epey yumuşak ama mısır unundan dolayı ele yapışmayan bir hamur olacak.
  • Üzerini temiz bir örtüyle kapatıp mayalanması için bekletin. (Benim hamurum 20 dkda fazlasıyla kabardı)
  • Fırını 200 dereceye ayarlayıp ısınmaya bırakın.
  • Ekmeği yapacağınız kalıbı çok az sıvıyağ ile yağlayın. Yıkanmış, kurulanmış kara lahana yapraklarını serin. Üzerine hamurunuzu yerleştirin.
  • Isınmış fırında 30-40 dk üstü hafif kızarana dek pişirin. 
Not: Kara lahana daha lezzetli bir ekmek olmasını sağlıyormuş o yüzden ekledim ben. Mecburi değildir. 

12 yorum:

  1. Deniz'ciğim harika görünüyor.
    Fakat ben mayalı şeyler yediğimde egzemalarım kontrolden çıkıyor.
    Mayasız olarak da yapabiliriz umarım.
    Ellerine sağlık canım...
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kabartma tozuna karşı duyarlılığınız yoksa, kabartma tozuyla yapılan şekli de var. Devletşah'ın tarifiyle, •1 su brd. mısır unu, •1 su brd. un, •1 su brd. süt, •1 adet yumurta, •1 paket kabartma tozu, •1 tatlı kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı tuz. Denemedim ama gördüğüm kadarıyla kek gibi bir dokusu oluyor. Bir dahaki sefere ben de kabartma tozuyla deneyeceğim.
      Umarım yardımcı olur bu tarif.
      Teşekkür ederim uğradığın için. Sevgiler.

      Sil
  2. Mısır ekmeği çok yapıyorum ve devamlı hamur kabartma tozu kullanıyorum.Sonuçtan çok memnunum. Unlar birebir karıştırılınca daha kek kıvamında mısır unu 2 buğday unu 1 olarak ölçülendirilince daha ekmek kıvamında oluyor. Mısır ekmeğini de çok seviyorum.Mayalı hiç yapmadım.Ellerine sağlık senin ekmeğin de nefis görünüyor. Kara lahanalı olması da çok hoş olmuş.

    YanıtlaSil
  3. Bence gayet iyi duruyor,ilk deneme için oldukça başarılı. Zaten ilk kez özenle yapılan çoğu şey genelde iyi olur :) Bana da beklerim, sevgiyle kal
    http://konusanbalon.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  4. bir karadenizli olrak mısır ekmeğini bende çok severim :))
    ama kemdim hiç yapmadım :((
    hep annem yapar ben yerim :)))
    biz daha çok yoğurdun içine doğrayıp yeriz :))

    afiyet olsun, ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  5. Bravo size. İlgiyle izlemeye devam ediyorum bloğunuzu. Aslında mısır ekmeği en zor yapılan ekmek türü. Siz iyi etmişsiniz unları karıştırmakla, mısır unu çok yoğun olursa tutmuyor, keseken dağılıyor. Ellerinize sağlık, süpersiniz.

    YanıtlaSil
  6. Pembe kekik, bir dahaki sefere ben de kabartma tozuyla yaparım belki. Sevdim ben mısır ekmeğini. Yapar yapar yeriz artık herhalde. Teşekkür ederim.
    Burcu, ziyaretin için teşekkürler. Bakalım bundan sonra nasıl olacaklar.
    Şirine, yoğurtla yemek de değişik bir yöntemmiş. Merak ettim nasıl olduğunu :)
    İlhan Bey, Teşekkür ederim. Evet sade mısır unuyla da çok sıkışık olacağını tahmin ediyorum. O yüzden sade denemem herhalde.

    YanıtlaSil
  7. Canım bence çok başarılı olmuş.Bir Karadeniz kızı olarak bayıldım ben çokkkk uzun zamandır yapmadım bak imrendim ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. bu günlerde mısır ekmek çıkıyoru karşıma,çoktan yapmamıştım.Sen yine de denemelerine devam et ,çok güzel tatlar yakalarsın ,hamsili ekmek yemedim ,bile bile herhalde yemem,kızartmasını severim hamsinin.Sevalce lezzetlerde gördüm mısırlı ekmek ,taktım kafaya ,benden biraz yeşil soğan da girecek içine .Başarıların devamını dilerim canım.

    YanıtlaSil
  9. Derya, teşekkür ederim.
    Mazes, teşekkür ederim. yeşil soğanlı nasıl olur merak ettim şimdi.

    YanıtlaSil
  10. Bence mısır ekmeği yaparken, kesinlikle yöresel malzeme satan yerden mısır unu almalı.Ben 1 kez marketten aldığım mısır unuyla denedim, sonuç tıkışık bir ekmek.Sizin tarif için de taze mısır unu alıp,yapacağım.Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  11. denizim misir ekmegi tüketmek istiyorum ben .
    bu sebeple kismetse senin tarifini deneyecegim besin degeri cok yüksek
    ellerin dert görmeye
    resimlerin cok hos belirtmeden gitmeyeyim
    MasAllah

    YanıtlaSil