30 Temmuz 2012 Pazartesi

Sodalı Bamya Kızartması

Çabucak, hızlıca hazırlanan lezzetli ve değişik bir tat.. Az önce hazırlanıp iftar sofrasına yetişen bamyalar.
Geçen hafta ablamların pazardan aldığı bamyaları görünce çok şaşırmıştım. Benim bildiğim bamyalar minicik minicik olurdu. Tosya'dayken annemle bağdan topladığımız bamyalar.. Güzelce yıkar, saplarını dikkatlice keserdik. Hiç ağzıma sürmesem de :) Evet ben bamya yemem. Salyalı olur, suyu bir tuhaf, üstü tüylümsü felan diye yemem. Yemezdim mi desem acaba. Çünkü geçen akşam ablamın yaptığından biraz yedim o açlıkla. Az önce de bunlardan yedim. Salyalı değildi, çekirdekleri ilginçti ama kötü de değildi.. Eh, artık burun kıvırmam o halde :))
Yeşil fasülye ve karnıbaharla da olduğu gibi bir sebzeyle daha barışmış olduğuma göre, tarife geçebiliriz.




Sodalı Bamya Kızartması
Malzemeler
500 gr uzun bamya
3 tepeleme yemek kaşığı un
1 yumurta
Tuz, karabiber, pulbiber
Yarım şişe soda
Kızartmak için sıvıyağ

Yapılışı:
  • Bamyaları iyice yıkayıp saplarını kesin. Bir tencerede kaynayan suya alıp 5-6 dk haşlayın. Suyunu süzdürüp kağıt havluyla hafifçe kurutun.
  • Derin bir kaseye unu alın. Tuz, karabiber ve pulbiberi ekleyin.
  • Yumurtayı üzerine kırın. Hafifçe çırpmaya başlayın.
  • Sodayı yavaş yavaş ekleyerek çırpmaya devam edin. 
  • Bamyaları sodalı karışıma ekleyip iyice bulanmasını sağlayın. 
  • Tavanızın dibini kaplayacak kadar yağ koyup kızmaya bırakın.
  • Bamyaları tek tek (aman ha ellerinizi yakmayın) tavaya yerleştirin. 
  • Her iki tarafını da güzelce kızartın. 
  • Kağıt havlu serilmiş bir tabağa alıp fazla yağını çektirdikten sonra servis edebilirsiniz.
Dilerseniz üzerine yoğurt sos ve domates sos hazırlayarak da servis edebilirsiniz.
Ayrıca bu sodalı sos ile diğer sebzelerinizi de (patlıcan, kabak, karnıbahar, biber gibi) bu şekilde kızartabilirsiniz. 

Afiyet olsun!


8 yorum:

  1. Balık sandım bloğu açınca bamyaymış :)) Güzel görünüyor ama denemek lazım. Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Balığa benziyor evet :) değişiklik istendiğinde denenebilecek bir tat.

      Sil
  2. Çok hoş, acil denemeliyim.Elinize saglik.

    YanıtlaSil
  3. ne kadar değişik... Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  4. Good infоrmation. Lucky me I fοund уour websіtе by chanсе (stumbleupοn).

    І've book marked it for later!

    My website; exchange programs
    Also see my webpage :: french university

    YanıtlaSil
  5. merhaba ben ters1köşe blogu sahibesi Selin http://balansvemanevraa.blogspot.com.tr/ bana ait renkli şeylere yer'de verdiğimı bloğuma Bir süredir yazıyorum.sizin Blogunuzu da çok beğendim. bamyayı bile insana sevdirirsiniz siz,öyle leziz görünüyor ki :) Benim bloğuma da beklerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Beğenmenize sevindim. Teşekkürler.

      Sil