26 Kasım 2014 Çarşamba

Limonlu Fırın Mezgit

Balık yemeyi çok seven biriyim daha önce de bahsetmiştim. Balık krizlerim olur. Nasıl çikolata için kıvranan, yemeyince rahat edemeyenler varsa benim için de balık öyledir. Öylelerden biridir diyeyim :P Ama genelde pek vaktim olmadığından, balık çeşitlerinin hangisi nasıl yenir pek bilmediğimden ya da daha çok ablamda piştiğinden, genelde kızartma veya ızgara olur yediklerim. O yüzden pek burada paylaşmam. Buğulama sevmem, suyu iyice gittiyse belki.. Domates karışınca işin içine, yakıştıramıyorum balıkla ve deniz ürünleriyle. İşte şu sıralar, yakındaki pazardan balık almayı akıl etmeye başladıktan beridir daha bol yiyebiliyorum. Böylece çeşitleri de daha çok denemiş oluyorum. Geçenlerde evde yemek olmayınca, ablam da evde yemeyeceğini söyleyince, balıkçıdan azıcık kendim için aldım. Değişik bir şey olsun bu sefer deyip limon kabukları ekleyerek pişirmek istedim. Daha önce portakal kabukları ile pişmiş tarifler görmüştüm. Hayatımda böyle lezzetli balık yediğimi hatırlamıyorum. Tabi bunda kullandığım deniz tuzunun da etkisi büyük. Çekinmiştim önce limonlu kekteki aromayı düşündüğümde. Ama aroması öyle yaygın olmadı. Hafif limon kokusu ve tadıyla çok nefis bir balık yemeği oldu.
Balıklarımı hazır fırına atmışken hemen beşamelli brokoli ve karnabaharımı da hazırlayıp attım onunla birlikte.
Limonlu Fırın Mezgit
Malzemeler
1 kg mezgit
1 küçük boy soğan
1 limonun rendelenmiş kabuğu
1 ince halka şeklinde doğranmış limon
Deniz tuzu
Alüminyum folyo

Yapılışı
  • Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısınmaya bırakın.
  • Balıkları temizleyip kafalarını kesin. İyice yıkayıp süzgece alın.
  • Yeterli büyüklükte 2 parça alüminyum folyo kesin, aynı büyüklükte yağlı kağıt da kesip alüminyum folyoların üzerine serin  (ben kullanmadım evde bittiği için). birkaç damla sıvıyağ döküp yağlı kağıdı yağlayın :)) Ve balıkları folyolara paylaştırarak ters-düz şekilde ortaya dizin. Üzerlerine deniz tuzu serpin.
  • Limon kabuklarını da serpiştirin. Soğanı soyup ince ince halka şeklinde doğrayın. Limonu da aynı şekilde doğrayıp soğanlarla birlikte balıkların üzerine dizin.
  • Folyoları kapatıp fırın tepsisine yerleştirin. 10-15 dk bu şekilde pişirin.
  • Sonra fırının derecesini 250'ye alın ve folyoların kapağını açın. Balıkların suyu azalana dek, yaklaşık 6-8 dk bu şekilde pişirin. Limonlar çok fazla yanmadan fırından alın.
  • Folyodan bir spatula yardımıyla tabaklara alıp servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun, deneyin pişman olmayacaksınız :)

Sevgiler.

24 Kasım 2014 Pazartesi

24 Kasım/ Balkabaklı Muzlu Bisküvili Pasta

Ne güzel bir günle başlıyoruz haftaya değil mi? Bir zamanlar ikinci yuvamız olan okulda, annemiz babamız yerine koyduğumuz öğretmenlerimiz için, ne güzel bir insan tarafından, başöğretmenimizden hediye.
Liseye kadar zor bir okul hayatı yaşadım. Çekindiğim şeyler yüzünden biraz pısırık, sönük bir öğrenciydim. Özellikle orta okuldayken. Orta okuldaki öğretmenlerimin de çoğunu sevmiyorum. Anlayışsız, bir çocuğun psikolojisini bilmeyen, umursamayan ve fevri öğretmenler yüzünden zor zamanlar yaşadım. Onların öğretmenler gününü kutlamıyorum :) Ne tuhaf, bana yapılan iyi ve kötü şeyleri asla unutmam ama kinci değilimdir. Yani kötülük istemem bana yapılanın karşılığında, ama unutmam o yapılanı. Nerden nereye geldim, ellerim neler yazıyor öyle :) Halbuki çok güzel başlamıştım :))
Neyse, o kişileri bırakıp bana yardımı dokunan, çok sevdiğim ve çok şey öğrendiğim öğretmenlerimi düşünmeli ve bu güzel günde onları anmalıyım sanırım. Hepsinin ellerinden öpüyor ve hayatları boyunca güzelliklerle karşılaşmalarını diliyorum. Öğretmenler günü kutlu olsun.
Son yazımda bahsettiğim, bugün tarifini vereceğim muzlu, balkabaklı pastamı da öğretmenlere ithaf ediyorum :)
 
Bu pastayı iki defa hazırladım. İlkinde kendi yaptığım pudingi kullandım, ikincisinde ise hazır pasta kreması kullandım. Her ikisi de çok güzel oldu. İlk yaptığımda bisküvilerin pudingle ıslanacağını düşünüp ek bir ıslatma uygulaması yapmamıştım. Ancak biraz kuru kalmıştı pasta. İkincisinde bisküvileri soğuk süte batırarak kullandım ve sonuç çok güzeldi. Bu tecrübemi de paylaşayım dedim bisküvileri ıslatma aşamasını geçmeyi düşünecekler için :)


Balkabaklı Muzlu Piramit Pasta
Malzemeler
36 veya 27 adet petibör bisküvi
1 cup süt
2 adet muz
1 cup balkabağı püresi (tarifi aşağıda)
Yarım paket vanilyalı pasta kreması, 1 cup süt karışımı veya puding (tarifi aşağıda)
Üzerine serpmek için hindistancevizi rendesi

Ev yapımı puding için1 tatlı kaşığı un
2 tatlı kaşığı nişasta
1,5 cup süt
2 yemek kaşığı tozşeker
Yarım paket vanilin
Balkabağı Püresi için
10 küp balkabağı, sadece turuncu kısmı
1 yemek kaşığı tozşeker
İsteğe göre muskat rendesi, tarçın, yenibahar

Yapılışı
  • Öncelikle balkabağını tatlısı için doğrar gibi, küp olarak doğrayın. Buharda pişirme süzgecine yerleştirin ve pişirin. Yumuşayan kabaklara şeker ve baharat ekleyip blenderla püre haline getirin. Blender yoksa çatalla ezdikten sonra mikserle çırpabilirsiniz.
  • Kremanızı hazırlayın. Veya puding yapacaksanız tencereye tüm malzemeleri koyun ve kaynatın. Koyulaşan pudingi iyice çırpın.
  • Bir tepsiye alüminyum folyo serin. Bisküvileri süte batırıp hemen çıkarın ve dizin. Üzerine balkabağı püresi yayın. Tekrar süte batırılmış bisküvileri dizin. Bu sefer pudingden yayın. Tekrar bisküvi dizip balkabağı püresi yayın. Orta sıraya iki adet muzu ellerinizle düzleştirip yerleştirin.
  • Geniş kenarlardan tutarak alüminyum folyoyu kaldırın ve ellerinizle hafifçe bastırarak üçgen şekli verin.
  • Folyoyu yavaşça açın ve kalan puding ile pastanın her yerini sıvayın.
  • Üzerine ve yanlarına hindistancevizi serpip streç filmle, pastaya baskı yapmayacak şekilde kapatın. Buzdolabında 2 saat bekledikten sonra servis edebilirsiniz.
NOT: Yapılış aşaması fotoğrafları ilk yaptığım pastaya aittir. Görsel olarak tarifi desteklemesi için ekledim.
Püreyi fazlaca hazırlayıp dondurucuya atabilirsiniz. Bu tür pastalar için tekrar tekrar az miktarda kabak pişirmenize gerek kalmaz.
Dilerseniz tüm katları balkabağı püresiyle de yapabilirsiniz. Ben bir katı kremalı, diğer ikisi püreli şekilde hazırlamayı tercih ediyorum.
Bisküviler her ne kadar süte batırılmış olsa da buzdolabında bir süre beklemeden dilimlemeyin. Kapalı şekilde dinlendikten sonra çok daha güzel dilimlenecektir.

Afiyet olsun..
Görüşmek üzere.

 

18 Kasım 2014 Salı

Tavuklu Erişte Çorbası

Geçenlerde paylaştığım kıvırcık erişteleri merak edenler veya denemek isteyenler için kendimce uyguladığım tarifi paylaşmak istedim.
Marketlerde makarnalar bölümünde şu sıralar tek kişilik, sosları içinde, farklı çeşitleri bulunan noodlelar mevcut. Bu makarnalar henüz küçük marketlere de yayılmadan önce Carrefour, Real gibi büyük marketlerden farklı markalarda noodlelar alıyorduk. Yeğenim sayesinde tanıştım ben de bu yiyecekle. İçindeki bambu tozu, acı biber tozu ve aromalı yağıyla çok lezzetli erişte çorbalarımız oluyordu. Ama zamanla ben kendi damak zevkime göre çorbalarımı çeşitlendirmeye başladım. Önce biraz soya sosu, sonra dilimlenmiş veya toz sarımsak ekleyerek başladım ve şimdi kendi eriştemi hazır sosunu kullanmadan kendim yapıyorum. Çeşitli sebzeler, mantar ve tavuk ekleyerek çok lezzetli ve ev yapımı erişte çorbam oluyor. Ablam hazır ürünleri, kokusundan dolayı sevmiyor. Hazır çorba da sevmez mesela. Kendim yapmaya başladığımdan beri o da afiyetle yiyor. Tabi içinde makarnası da olduğundan daha doyurucu oluyor ve bizim akşamlarımızı kurtarıyor. Daha detaylı Asya usulü tarifi başka zaman paylaşacağım. Bugünkü tarif kendim geliştirdiğim ve severek yediğimiz erişte çorbasının tarifi.

Tavuklu Erişte Çorbası
Malzemeler (2-3 Kişilik)
1 paket Nudo kıvırcık erişte (uzun, sade paket)
1 bütün tavuk kalça
6 su brd. su
1 küçük patates
1 küçük havuç
1 küçük soğan
3 diş sarımsak
2 tane kereviz sapı
Kereviz yaprakları
1 tatlı kaşığı soya sosu
Acı toz kırmızı biber veya 1 tatlı kaşığı acı biber salçası
Tuz

Yapılışı
  • Tavuğu yıkayın, ikiye kesin ve bir tencereye alın. Üzerine suyu ekleyin. Kereviz yapraklarını, soyulmuş ve ikiye kesilmiş soğanı ve tuzunu ekleyip kaynamaya bırakın.
  • Suyun üzerinde oluşan köpükleri kaçıkla alın ve atın. Tavuk eti kemiğinden kolayca ayrılana dek pişirin.
  • Pişen tavuğu, soğan parçalarını ve kereviz yapraklarını suyundan çıkarın ve küçük parçalara didin. Suyunun olduğu tencereye geri koyun.
  • Havucu uzunlamasına ikiye veya üçe kesin, uzunlamasına tekrar üçe kesip minik kareler olacak şekilde doğrayın. Patatesi de havuçtan biraz büyük küplere kesin. Kereviz saplarını doğrayın. İnce doğranmış sarımsak dişleriyle birlikte hepsini tencereye koyun. Soya sosu ve acı biber tozunu/ salçasını da ekleyip karıştırın. Patatesler ve havuçlar pişene dek kaynatın.
  • Son olarak erişteleri ekleyin ve 3-4 dk kaynatıp ocaktan alın. Fazla bekletmeden suyuyla birlikte servis edin.

NOT:Bu erişteyi suyunda servis edecekseniz fazla pişmesine izin vermeyin. Zaten ince olduğu için çabuk pişecek ve suyuyla servis olacağı için de pişmeye devam edecektir. Fazla şişip özelliğini kaybetmeden tüketilmelidir.

Afiyet olsun.
Balkabaklı ve muzlu pastamla, çok yakında görüşmek üzere ;)

13 Kasım 2014 Perşembe

Kahvaltı Tatlısı / Şeftali ve Kremalı Krepler

Bloglarda çok görüyorum tam donanımlı kahvaltı sofraları. Kahvaltılıkları, börekleri, kızartmaları, çeşit çeşit reçelleri, peynirleri, kuruyemişleri ve tatlıları olan sofralar. Biz pek böyle sofralar kurmayız kahvaltıda, davet için de olsa. Yani elbet olur bol çeşitli peynirler, reçeller, zeytinler, bazen börek yaparım, bazen başka bir şeyler. Ama çoğu zaman tuzludur hazırladıklarım. Kahvaltıya pek tatlı bir şey hazırlamam pancake ve waffle dışında. Zaten bizimkiler de şaşırır kalkıp kahvaltıya kremalı bir pasta yaparsam veya normalde akşam çayının yanına yediğimiz bir şeyi yaparsam. Ama ne yalan söyleyim özenmişimdir öyle sofralara da. Hani biz yapmayız, bizim evde gitmez, benim dışımda da yiyen olmaz ama ben yine de o güzel sofraları hazırlayan hanımlara da belki bir çeşit çıkar diye paylaşayım dedim. Ha illa kahvaltı için hazırlanacak bir tatlı değil bu. Brunchlara veya beş çayının yanına da çok güzel gidecektir.
Şeftali ve Kremalı Krepler
Malzemeler
1 cup un
2 yumurta
1 cup süt
1/2 cup su
İstenirse 2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
Çok az tuz

200ml taze krema
1/2 cup pudra şekeri
Konserve şeftali
Veya herhangi başka bir meyve de kullanılabilir.
Bal

Yapılışı
  • Krep için, kullanılacaksa eritilmiş tereyağı dahil tüm malzemeler bir kaba alınır ve mikserle iyice çırpılır.
  • Yapışmaz bir tavaya istenirse çok az tereyağı sürülür. Tava iyice ısınınca 1 kepçe krep hamuru tavaya dökülüp yayılır. 30 saniye kadar ocağın altı kısık halde pişirildikten sonra tersi çevrilir ve 10 saniye kadar da bu kısım pişirilir. Tüm hamur bitene kadar bu işleme devam edilir. Pişen krepler geniş bir tepsiye çok üst üste gelmeyecek şekilde alınır.
  • Krema ve pudra şekeri iyice çırpılır. Her bir krepin yarısına krema sürülür ve ikiye, sonra tekrar ikiye katlanır. Servis tabağına yerleştirilip üzerlerine şeftali parçaları eklenir. Son olarak hafifçe bal gezdirilir kreplerin üzerine.
Afiyet olsun..
Görüşmek üzere.

10 Kasım 2014 Pazartesi

Beşamel Soslu Brokoli ve Karnabahar

Bugün 10 Kasım. Ata'nın, koskoca bir ülkeyi gözyaşları içerisinde geride bıraktığı gün. 76 yıldır özlemle anılan ulu önder Atatürk'ü, ben de saygı, sevgi ve duayla anıyorum. Huzur içinde yatsın.
Bugün çabucak gideceğim. Çok uzun sohbet edemeyeceğim.
Şu sıralar çokça yaptığım ve tadına doyamadığım bir tarifi paylaşacağım. Artık pratik kelimesini pek kullanmak istemiyorum aslında, bana göre pratik gelen bir şey başkaları için uğraştırıcı görünebiliyor. Bunda da beşamel sos olduğu için bunun neresi pratik diyenler çıkabilir :) Ama bana göre çok pratik ve hemen hazırla at fırına şeklinde bir tarif.
Beşamel Soslu Brokoli ve Karnabahar
Malzemeler (2 kişilik)
3-4 çiçek brokoli
3-4 çiçek karnabahar
1 küçük patates
1 küçük havuç (isteğe göre eklenebilir, yakışacaktır)
Beşamel sos için
1,5 cup süt
1 dolu yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı margarin
1/2 cup. kaşar peyniri rendesi
Tuz

Yapılışı
  • Patatesi soyun. Küp küp doğrayın. Brokoli ve karnabaharları daha küçük çiçeklere ayırıp yıkayın.
  • Bir tencereye yeteri kadar su koyun, tuz ekleyin ve patatesleri de ekleyip kaynamaya bırakın.
  • Patatesler hafif yumuşadığında brokoli ve karnabaharı ekleyin. Karnabaharlar ve brokoliler yumuşadığında (çok fazla pişmeyecek, hala canlı yeşil ve hafif diri olacaklar) süzgeçle alın ve soğuk su dolu bir kaba bırakın. İlk sıcaklıkları çıktıktan sonra suyunu süzün.
  • Bu sırada küçük bir tencerede süt ve unu çırpıcı ile çırpın. Karabiber ve biraz tuz atın. Koyulaşana dek karıştırarak pişirin. Margarini ekleyip iyice karıştırıp ocaktan alın. Kaşar rendesinin de yarısını ekleyin. Sebzeleri bu karışımın içine atıp güzelce karıştırın.
  • Küçük bir fırın kabına koyun bu karışımı. Üzerine kalan kaşar rendesini serpiştirin ve 180 derecede ısınmış fırında, üst kısımda kaşarlar eriyip kızarana dek pişirin.
Afiyet olsun :)
Görüşmek üzere.

7 Kasım 2014 Cuma

Şu ANda ben../ Cevizli ve Çikolatalı Pasta

Dışarıda çalışan iş makinesi (inşaat alanından çıkan kayaları kıran makine, adı neyse bilmiyorum) şu anda beynimi parçalara ayırıyormuş gibi. Sanki birazdan beynim burnumdan akmaya başlayacakmış gibi burnumun direği bile sızlıyor. Bir haftadır çektiğimiz bu gürültü yüzünden konsantre olamıyorum. Sabahtan beri bu sayfa önümde açık ve ben ne yazacağımı bilemediğimden artık bari durumumu anlatayım bir de belgeleyim istedim.
Burası Küçük Çamlıca, burada zemin hep kayalık. Dolayısıyla inşaatlarda da zorlanıyorlar, zorlanıyoruzzz :( Bir haftadır kayaları kırıp çıkarıyorlar. Anladık onların da işi bu ama sanki insan taşıyacakmış gibi o kayaları küçük parçalara ayırıcam diye bizim kafamızı ütülemelerine sinir oldum. Kaldır kepçeyle koy kamyona ne zorluyosun di mi? Gidip uçan tekmeyle dalasım var adama. Tamam yapamam ama yapasım var yani..
O yüzden bugünün bir an önce bitmesini ve sessiz evime gidip kafa dinlemeyi çok istiyorum.
Hazır gelmişken yakınlarda paylaşmayı düşündüğüm pastamı da ekleyeyim bu yazıya. Bu pasta, altında hazır kek kullandığım için pratik bir tatlı. Üzerine hazırladığım çikolatalı musla lezzetlenen,
içerisine eklediğim ceviz sayesinde keyifle yenilen, üzerini istediğiniz şekilde süsleyebileceğiniz, dilerseniz vişne, muz, çilek gibi çikolataya yakışan meyvelerle daha da lezzetlendirebileceğiniz güzel bir tatlı.
 
Cevizli ve Çikolatalı Pasta
Malzemeler
1 kat pastaban
1/2 çay brd. süt
1 su brd. süt
1 paket krem şanti
80 gr bitter çikolata
200 ml taze krema
1 çay brd. ince dövülmüş ceviz
1 yumurta
Üzeri için: Çikolata, antep fıstığı ezmesi rendesi

Yapılışı
  • Bitter çikolatayı parçalara kırın, benmari usulü veya mikrodalgada eritin. Sıcağı biraz çıkan çikolataya bir yumurtayı kırın ve çırpıcıyla iyice çırpın.
  • Başka büyük bir kasede kremayı çırpın. Çikolatalı karışımı ekleyin ve mikserle çırpmaya devam edin. İyice karıştığında ceviz içini ekleyin ve tekrar karıştırın.
  • Başka bir kasede 1 su bardağı sütle krem şantiyi çırpın.
  • Kekin üzerini yarım çay bardağı sütle ıslatın. Üzerine çikolatalı karışımı dökün ve hafifçe yayın.
  • Onun üzerine de krem şantiyi yayıp, üzerine çikolata ve antep fıstığı ezmesini rendeleyin.
  • Buzdolabında en az 1 saat dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.

Görüşme üzere..

5 Kasım 2014 Çarşamba

Bu aralar ben..

Uzun zamandır böyle bir post hazırlamamışım. Şöyle bir baktım arşivime, yayınlamadığım veya ayrıca yayınlamak istemediğim birkaç fotoğraf da var. İkisini bir arada çıkarayım dedim.
Bu aralar ben,
eski tariflerimi deniyorum.. Snickerdoodles
Bol bol balık yiyorum. En çok da yanında sebze ile seviyorum. Buharda pişmiş veya fırınlanmış sebzelerle çok doyurucu oluyor. 
Akşam yemeklerim çoğunlukla böyle geçiştirmeli oluyor. Ama bakmayın böyle durduğuna, tavuk suyunda pişmiş sebzeler ve kıvırcık erişte.. Nefis oluyor..
Yazsam mı yazmasam mı bir türlü karar veremeyip en sonunda seneye yazın yayınlamayı düşündüğüm bir tarif.. Kuru kızılcık içeceği.. Belki şerbet gibi baharatlı yapıp kışın yayınlarım. Şimdi düşündüm bunu da, güzel fikirmiş, dur bakalım..
Bu ikisi de başarısız olduğum için tariflerini yayınlayamayacağım kurabiyeler.. 
Bu, yine hızlıca hazırladığım bir akşam yemeğimizden.. Fırında pişmiş sebzeler ve soyalı tavuk.. Patlıcanı etlerinizin yanına böyle deneyin derim. Çok lezzetli ve hoş oluyor. Farklılık katmak lazım biraz, etin yanına hep pilav, makarna olmaz..
Bu da, soğuk bir günde içimi ısıtması için yaptığım sıcak şaraptan.. 
Çizimlerim.. Bu aralar biraz köreldiğimi hissettiğim için şimdi hergün bir tane çizmeye çalışıyorum. Anca bu kadar oluyor, fazla da ilerletemiyorum. 
Kabaklı börek denemem.. Düzgün dilimleyemedim. Tepsi böreğini bu yüzden sevmiyorum, fotoğraflaması sıkıntı. Bir dahaki sefere farklı şekilde pişireceğim. Tarif o zamana artık..
Bunlar da dünya mutfaklarından denemelerim. İlki Ddukbokki (G.Kore yemeği), ikincisi de sebzeli, tavuklu noodle. Biraz daha çalışılması gerekiyor üstünde. Aslında deniz mahsullü makarnam güzel olmuştu, ama, ne bileyim yayınlayasım yok nedense onu. O da burada aradan çıksın istedim.

İşte  böyle.. Kimisi yazdan kalma ama bu aralar böyle  bizim buralar :)
Görüşmek üzere yakında.