18 Şubat 2016 Perşembe

Tahinli Çıtır Rulolar

Şu sıralar zihnim çok dolu. Gece gündüz, aynı şeyleri tekrar tekrar düşünüyorum. Bir sürü plan yapıp, bozuyorum kafamda. Önümde 'kesin' diyebileceğim bir sonuç olmadığı için bu tekrarlamalar devam ediyor. Kısacası şu sıralar Leyla gibi dolaşıyorum ortalıkta.
Zaman da geçiyor tabi bu sırada.. Hafta başında yayınlamak istediğim bir tarif vardı ama bugüne kadar zorladım şansımı. Boş vaktim de varken aradan çıkartmak istedim.
Yine denenecekler listeme eklediğim bir tarifle devam ediyorum. Farkettiyseniz listemi yavaş yavaş kısaltıyorum :) Gerçi benim listemin kısalma şansı yok bu kadar video, blog, Instagram hesabı arasında dolaştıkça^^ Yine ilk görüşte yapmalıyım dediğim bir tarif. Bu sefer Yasemin'in Mutfağından bloğundan, Tahinli Çıtır Rulolar.
Son zamanlarda tahine ilgim büyük. Her pişirdiğim kabak tatlısına eklemeyle başlayıp, bu çıtır ruloları yapmakla devam ettim, devamı da gelecek gibi.
Benim yaptıklarım pek de Yasemin Hanım'ın yaptıkları gibi dolu dolu olmadı. Pintiyim ben cidden^^
Ama bahanelerim var! Birincisiii; tahin çok yağlı^^ , İkincisiiii; tahini çok sürersem pişerken akarlar diye korktum. Üçüncüsüüü; fazla şekerli olmasını istemediğim için şekeri de az kullandım. Dördüncüsüüü; cevizimiz azdı^^ Beşincisiiii de; ben cevizi çok dövmedim ondan da öyle görünüyor olabilirler. Altıncısııı; Yufkaları sararken yarı kısımda ikiye kestim ve daha ince rulolarım oldu.
Ama çok güzellerdi, herkes bayıldı. Çıtır çıtır oldukları için ben de kendime engel olamadım bol bol yedim. Tahin ve ceviz ikilisi muhteşemdi.
Bahanelerimi de sıraladıktan sonra ben bu tarifi nasıl yapmışım anlatayım.
Ben tozşeker yerine pudra şekeri kullandım. Tozşeker erimez de içeride cıyır cıyır kalır diye korktum. Bir de yufkaları daha ince sardım.
Tahinli Çıtır Rulolar
Malzemeler
12 adet baklava yufkası
1,5 su brd. dövülmüş ceviz
1 su brd. pudra şekeri
1 su brd. tahin

Yapılışı
  • Tahin, yufka ve pudra şekeri ayrı ayrı kaselere koyun.
  • Düz bir zemine 3 kat yufkayı serin.
  • Yufkalar çalışırken kaymasın diye her katın uçlarına fırça ile azıcık tahin sürün.
  • En üst kata 2-3 yemek kaşığı tahin serpin ve fırça ile yayın.
  • Pudra şekeri eleyin her tarafına.
  • Dövülmüş ceviz serpiştirin ve geniş uçtan başlayarak sarmaya başlayın.
  • Ortaya kadar sardıktan sonra yufkayı kesin. Kalan kısmı da aynı şekilde rulo yapın.
  • Her ruloyu 3 parmak genişlikte dilimlere kesin ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
  • Önceden ısınmış 180 derecede ruloların üzeri hafif kızarana dek pişirin.
İster ılık ılık, ister soğuyunca, yanında bir bardak çay veya bir fincan kahve ile mükemmeller.
Denemenizi şiddetle tavsiye ederim.

Görüşmek üzere.
Sevgiler.

12 Şubat 2016 Cuma

Portakal Dilimi (Benim Usulde^^)

Bu hafta evimiz normal seyrine döndü. Yaklaşık 2,5 aydır annem ve babam bizimleydi. Daha sonra ablam ve yeğenlerimin katılımıyla daha da şenlendi evimiz. Geçen hafta ablamlar, bu hafta da annemler gittiler. Evimiz bir anda bomboş kaldı. İlk akşam eve gittiğimde bir an tuhaf hissettim. Aslında ben evde yalnız olmayı, sessizliği severim ama bu sefer evin boşluğu tuhaf geldi. Alışmışım hemen yeni düzene. Annemin babamın evde olmasına. Garip haller :)
Bu 2,5 ay mutfakta epey vakit geçirdim. Hazır yeğenlerim toplanmışken sürekli onlar için veya misafirler için bir şeyler pişirme durumum oldu. Böyle olunca bana da yazacak çok şey çıktı. Normalde herkes misafir olacağı zaman garanti tarifleri uygular ya, ben yeni olsun, değişik olsun diye epey farklı tarifler bulmaya çalıştım. Bunlardan birkaçını paylaştım sizlerle. Artık kalanları da yavaş yavaş paylaşmanın zamanı.
Bunları ilk kez Mutfak ve Tatlar adlı blogda görmüştüm ve mutlaka deneyeceğimi yazmıştım. Kendisi de tarifi Oya's Cuisine'den almış. Tarifi denedikten bir süre sonra yapılacaklar listemden silmiştim. Bugün yazıyı yazarken de tırım tırım arandım, nerede görmüştüm diye. Demek ki neymiş, hemen silmemek gerekiyormuş, yaptık bitti diye. Neyse ki buldum ve kendisine bizlere ulaştırdığı için teşekkür edebiliyorum.
Bu tarifte kullanılan yumurta sayısı biraz göz korkutabilir ama, tatlı pişip soğuduktan sonra koku falan kalmıyor, ama benim gibi sıcakken tadına bakmayın^^
Yiyen herkes çok beğendi bu portakal dilimlerini. Kabuğunun acısıyla, portakalın kokusuyla, hafif ekşiliğiyle kesinlikle tam bir portakal dilimi.

 
Ben bazı değişiklikler yaptım tarifte. Tabanı için Balkabaklı Turta'nın hamurundan hazırladım ve daha fazla miktarda pişirdim. Daha az, kare borcamda yapmak isteyenler için tarif burada.

Portakal Dilimi
Hamur için
2,5 cup un
3/4 cup tozşeker
1 paket kabartma tozu
Bir çimdik tuz
150 gr yumuşak tereyağı / margarin
2 yumurta
Portakal Sosu için
2 portakalın rendelenmiş kabuğu 
2 portakalın suyu
4 yumurta
1,5 su brd. tozşeker
3 yemek kaşığı un
1 tutam karbonat
Üzeri için
Eritilmiş 40 gr bitter çikolata veya file badem
 
Yapılışı
  • Fırını 180 derecede ısınmaya bırakın.
  • Bir kapta un ve kabartma tozunu karıştırın. Şeker, yağ, yumurta ve tuz ekleyip çatalla ezerek karıştırın. Bu hamuru yağlanmış dikdörtgen borcama  kenarlarından yukarı çıkacak şekilde yayın. ısınmış fırında 15 dk pişirin. Fırından çıkarıp ilk sıcağının çıkması için bekletin.
  • Başka bir kapta tozşeker ve portakal kabuklarını çatalla ezerek karıştırın. Yumurtaları, unu ve karbonatı ekleyip mikserle iyice çırpın. Son olarak portakal suyunu ekleyip çırpın.
  • Portakal sosunu, ilk sıcağı çıkan taban üzerine dökün ve tekrar fırına verin. Hafifçe kabarıp, üzeri hafifçe kızarana dek pişirin.
  • Pişen tatlıyı iyice soğutun. Soğumadan dilimlemeyin. Tamamen soğuyan tatlıyı dilimleyin, üzerine benmaride eritilmiş bitter veya sütlü çikolatayı, bir krema poşetine koyup ince şeritler halinde gezdirin. Çikolatası tamamen donana dek bekleyip servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.

 
Renkli ve güzel bir hafta sonu geçirmenizi dilerim.
 

11 Şubat 2016 Perşembe

Goji Berry ve Yaban Mersinli, Limonlu Cupcakeler

Bir süredir internet yüzünden çıldırma noktasındayım. Evde de, işyerinde de internetin yavaşlığı, sürekli kopması acayip bezdirdi beni. Evdeki modemi suçluyordum bu durumdan ama sanırım genel bir durum bu. Ttnet'e uyuzum, gıcığım. Ama el mahkum.
Bir süredir bekleyen bir tarifi ve pek bir sevdiğim fotoğraflarımı paylaşacağım.
Bu keke bu aralar kafayı taktım. Birçok şekilde de pişirdim; süt eklemesiyle, su eklemesiyle, erimiş tereyağı veya yumuşamış tereyağı, veya sıvıyağ ile, kek unu veya un ve kabartma tozu ile.. Hepsinde de sonuç tam istediğim gibiydi. Aslında yaptığım tüm o diğer keklerden tek farkı yumurta ve şekeri uzun süre çırpmak.
Bol gözenekli, süngerimsi, yumuşak dokulu, tam sevdiğim gibi kekler.
Bu tarif, ilkinin süngerliğini görüp tekrar yapmak istememle çıktı. Aslında ilkinin limon ilaveli cupcake hali de diyebilirim.
Goji berry'yi çok sevdim ben. Parlak renkli ve lezzetli olması sayesinde neredeyse her keke katar oldum. Asıl amacının sışına çıkardım sanırım bu meyveyi :) Neyse ki kendim çoğunlukla çayını yapıyorum, arada çıtır çıtır yiyorum da. 
Goji Berry ve Yaban Mersinli, Limonlu Cupcakeler
Malzemeler
3 yumurta
3/4 su brd. tozşeker
2 cup sade kek unu
50 gr eritilmiş tereyağı/margarin
1/2 su brd. süt/su karışımı
1 paket vanilin
1/2 çay brd. kuru yaban mersini
1/2 çay brd. kuru goji yemişi
Yarım limon suyu
(1 limonun rendelenmiş kabuğu da çok yakışacaktır, varsa ilave edebilirsiniz)
 
Yapılışı
  1. Tereyağını eritin.
  2. Cupcake kalıplarınızı (benim kalıbım bu) katı tereyağı veya margarin ile yağlayıp her birine un serpiştirin. Kalıpların tamamı una bulanmalı.
  3. Kuru meyveleri yıkayın, peçete ile fazla suyunu alıp kurutun, azıcık un serpiştirip karıştırın.
  4. Fırını 160 derecede ısıtın.
  • Tozşeker ve yumurtaları 8-10 dk boyunca mikserle çırpın. Arada mikseri hafif hafif havaya kaldırarak kabartın karışımı. Karışımın rengi açılacak, krema kıvamı alacak.
  • Yağı ve sütü ilave edip çırpın. Limon suyunu da ekleyip karıştırın.
  • Unu ve vanilini eleyerek ekleyin ve düşük ayarda mikserle veya bir kaşıkla tüm un karışana kadar çırpın.
  • Kalıplara karışımdan yarım yemek kaşığı koyun. Üzerlerine meyvelerden serpiştirin.1 kaşık kadar daha karışımdan koyup yine meyvelerden serpiştirin. Meyveleri bıçağın ucuyla hafifçe karışıma batırın. Kalıbı tezgaha hafifçe birkaç kere vurun ve fırına alın.
  • 15 dk bu ayarda pişirin ve süre sonunda fırını 180 dereceye çıkarın. İyice kabarıp üstleri kızarmaya başlayınca fırından alın. Kalıbında soğuduktan sonra keklerin kenarlarından bir bıçakla geçin ve yavaşça kalıptan çıkarın.
*Fırını önce düşük ısıda, sonra yüksek ısıda kullanmamızın sebebi, hamurun önce düşük ısıda orantılı olarak pişmeye ve kabarmaya başlamasını sağlamak. Daha sonra 180 dereceye çıkararak pişme süresini hızlandırıyoruz. Zaten kabarmaya başlamış olan hamur, düzgünce kabarmaya devam ediyor ve pişme sürecini tamamlıyor.

Afiyet olsun.
Görüşmek üzere.

7 Şubat 2016 Pazar

Kuru Domatesli ve Peynirli Milföyler / Volovan / Vol au vent

En kısa sürede yazmak istemiştim yeni yazımı bu ay için, ama izne ayrılmamla epey yoğun günler geçirmeye başlamam bir oldu. Pek vakit bulamadım buraya uğramaya.
Tuzlulara söz vermiştim en son. Çok pratik, lezzetli ve göz dolduran bir tarif paylaşacağım. Kuru domatesli, peynirli içle pişmiş milföyler.
Bunları son zamanlarda çok sık yaptım. Çay davetlerini ve kahvaltıları süsleyecek, istediğiniz şekillerde pişirebileceğiniz bir tarif.
Biliyorsunuz milföy hamuru çok çeşitli içlerle, hatta tek başına bile pişirilebiliyor. Çeşit çeşit şekillere sokulup oynanabiliyor. Bu son birkaç milföy denememde iki şekilde pişirdim. Biri börek niyetine, kare şekilde, diğeri de kare volovan şeklinde. Ben daha önce, blogumu açtığım ilk yıllarda bir tatlı denemesi yapmıştım volovan (vol au vent) olarak. Geçen hafta da ablamın arkadaşı misafirimiz olacağı için değişiklik yapıp volovan şeklinde pişirdim milföyleri.




Kuru Domatesli ve Peynirli Milföyler / Volovan / Vol au vent
Malzemeler
Milföy
Beyaz peynir
Rendelenmiş kaşar peyniri
Kuru domates
Kekik
1 yumurta


Yapılışı
  • Kullanacağınız kadar kuru domatesi sıcak suda yumuşamaya bırakın. Yumuşayan domateslerin suyunu süzüp minik karelere kesin. Beyaz peynir, kekik ve biraz kaşar peyniri ile karıştırın.
  • Yumurtanın beyazını ve sarısını ayrı kaselere koyun.
  • Milföyleri 4'e kesin. Bir fırça ile iki kareye yumurta beyazı sürün. Diğer iki karenin ortalarında yuvarlak veya istediğiniz şekilde kalıpla keserek boşluklar oluşturun. Bu delik milföyleri diğerlerini üzerine koyun. Üst milföylere de yumurta sarısı sürüp tepsiye dizin. 180 derecede ısınmış fırında pişirin.
  • Kabarıp kızaran milföyleri fırından çıkarın. Boşluklara domatesli içten doldurup tekrar fırına verin. 5-10 dk bekletip çıkarın.
  • Sıcakken veya ılıkken servis edin.
Afiyet olsun.


Görüşmek üzere.
İyi pazarlar.



Tasarım:Sawako Kuronuma