27 Mart 2015 Cuma

Sevimli Kızlarımı Nasıl Çiziyorum?


Son zamanlarda sardığım bu çizimleri İnstagram'dan, Facebook'tan hatırlarsınız. Bol bol paylaşıyorum. Nasıl çizdiğimi merak eden bir arkadaşım video istemişti. Onun için çektim bu videoyu. İlk videom ve bu makineyle daha önce hiç video çekmediğim için epey amatörce oldu. Gece yarısı olduğu için ışık da çok yetersiz. Ama idare etmelik oldu sanki :) Umarım yardımcı olmuştur.
Belki ilerde tekrar çekerim.
Görüşmek üzere.

26 Mart 2015 Perşembe

Kakaolu Rulolar / Kakao Puroları

Pinterest'te olsun, takip ettiğim yerli, yabancı bloglarda olsun beğendiğim ve kesinlikle denemeliyim dediğim bir tarif olduğunda bir yerlere not almaya çalışıyorum. Pinterest'te zaten hemen panoma yapıştırıyorum. Bazen not almadıysam sonrasında aklıma düştüğünde tırım tırım arıyorum hangi blogda görmüştüm bunu diye.
Böyle olup da telefonumda, mailimde beni bekleyen bir çok tarif var. Yavaş yavaş merak ettiğim bu tatların hepsini denemeye çalışıyorum. Yani bloğunuzda bir tarifi çok beğendiysem ve mutlaka deneyeceğim diye yorum bıraktıysam denemek için bir yerlere not alıp, sıraya koymuşum demektir :)
İşte bugün de Pinterest'te görüp çoook uzun zaman önce panoma aldığım Kakao Puroları'nı paylaşacağım. Tarifin orijinali burada. Görüntüleri biraz daha farklı oldu benimkilerin, sanırım kakaom çok koyu renk kaçtı bu tarif için. Bilemedim. Ama tadları on numara ve çıtır çıtırlardı. Ben çok az bir miktarda yaptım, miktarlar sizin isteğinize kalmış. İsterseniz artan baklava yufkalarınızı değerlendirmek için de hızlıca yapabileceğiniz bir tarif. Zaten artan baklava yufkalarınızla yapmanızı tavsiye ederim, eğer tonlarca rulonuz olsun istemiyorsanız :)
Bir de ben hala sıcaklarken fotoğrafladığım için dışları parlak parlak görünüyor. Ama soğuduklarında yağını çektikleri için matlaştılar ve daha güzel göründüler. Ayrıca soğukken daha bir lezzetli geldiler bana. Sıcakken bayabiliyorlar :)


Kakaolu Rulolar / Kakao Puroları
Malzemeler (12 adet için)
12 adet baklava yufkası
75 gr margarin/ tereyağı
3 tatlı kaşığı kakao
3 yemek kaşığı pudra şekeri
 
Çikolata Sos için
40 gr bitter veya sütlü çikolata veya ikisinden de
2 yemek kaşığı krema
 
Yapılışı
  • Bir cezvede yağı eritin. Kakao ve pudra şekerini ekleyip iyice karıştırın. Şeker eriyince ocaktan alın. Fırını 200 dereceye ayarlayıp ısınmaya bırakın.
  • 1 yufkayı düz bir zemine serin ve kakaolu karışımdan sürün. Üzerine bir kat yufka daha serin ve bunun üzerine de daha az olmak üzere kakaolu karışım sürün. Yufkayı ikiye katlayın (kitap sayfası gibi).
  • En üste de karışımdan sürüp yufkayı 4'e kesin.
  • Her bir parçayı yuvarlayarak rulo yapın ve yağlı kağıt serili tepsiye dizin.
  • Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlayıp tepsiye dizin ve son olarak hepsinin üzerlerine fırça ile kakaolu karışımdan sürüp fırına verin. 8-10 dk pişirip fırından çıkarın.
  • Onlar soğurken sos için çikolataları bir kaseye kırın. Benmaride veya mikrodalgada eritin. Kremayı ekleyip iyice karıştırın.
Afiyet olsun.
 
Görüşmek üzere.
 

23 Mart 2015 Pazartesi

Yabani Kuşkonmazlı Frittata

Bahar..
Ne kadar güzel bir isim değil mi? Doğanın yavaş yavaş yeşermeye, çiçeklenmeye başladığı, güneşin yüzünü daha sık gösterdiği, kokusunun bile insanı canlandırmaya yettiği, en güzel mevsim, en sevdiğim, İlkbahar.
Her ne kadar baharla birlikte ben de hareketlenmiş olsam da, henüz kendime gelemedim. Bir bitkinlik bir bıkkınlık var üzerimde, hadi hayırlısı dediğim. O yüzdendir bu aralar bu kadar sık ara vermem. Bir de açık söylemek gerekirse, paylaşmak istediğim bir iki tarifin malzemelerini yazmadığım için ve üzerinden zaman geçtiği için de hatırlayamadığımdan o tarifleri yazamıyorum :( Hala alışkanlık edemedim bir şey pişirirken ölçülerimi not almayı. Çünkü genelde kafama estiği gibi, göz kararı çalışıyorum mutfakta. Ne zaman ne pişireceğim belli olmuyor, su içmeye diye kalkıp, kiş yaptığım, kek, kurabiye yaptığım çok olmuştur. Plansız çalışınca da böyle sorunlar çıkabiliyor ortaya. İşte bu sebepten dolayı da bekleyen tariflerden birini paylaşamayacağım bugün.
Onun yerine, beni çok heyecanlandıran, çok beğendiğim ve paylaşmak için sabırsızlandığım bu tarifi paylaşacağım. Kuşkonmazlı frittata.
Frittata, yumurta bazlı, pişirilmiş sebze çeşitleri, et ürünleri gibi malzemeler eklenerek ağır ateşte pişiriliyor. Aslında bildiğimiz omlet. Genellikle kalın tabanlı tavalarda pişirilse de fırında veya ızgarada da pişirilebiliyor-muş.
Ben küçük kaplar kullanacağım ve altı kalın tavam olmadığı için fırında pişirmeyi tercih ettim.
Kuşkonmazları, bizim tabirimizle yılan kuyruklarını Cumartesi günü abimle birlikte topladık. Baharla birlikte yavaş yavaş dikenli çalılarının altında görünmeye başlayan bu yabani kuşkonmazları biz çok seviyoruz. Yumurtayla birlikte pişirildiğinde çok lezzetli oluyor. Abimlerin de büyük, ağaçlık bir yerde oturmasından faydalanarak her sene topluyoruz böyle bir iki kahvaltılık. Gerçi benim bunlarla ilgili bir travmam var biliyorsunuzdur. Çamlıca'da kuşkonmaz toplayacağım diye kene kaptığım ve üç-dört defa kan aldırmaktan iğne fobimin tavan yapması kuşkonmaz yüzündendir. Aman toplamaya felan çıkarsanız dikkatli olun, paçalarınızı çoraplarınıza sokun :))
 
Kuşkonmazlı Frittata /Omlet
Malzemeler (2 kişilik)
3 yumurta
1 kibrit kutusu büyüklüğünde Ezine Peyniri
Bir küçük kuru soğanın yarısı
1 küçük kırmızı biberin yarısı
5-6 dal yabani kuşkonmaz veya 2-3 dal kalın kuşkonmaz
3-4 dal maydanoz
2 dal yeşil soğan
1 yemek kaşığı krema
Tuz
Karabiber
1 yemek kaşığı tereyağı
 
Yapılışı
  • Soğanı ay ay, kırmızı biberi küçük küçük, kuşkonmazları 2-3cm uzunluğunda, maydanozları da ince ince doğrayın.
  • Tavada tereyağı eritin. Önce soğanları koyup bir iki kez çevirin. Biberleri ekleyip 1-2 dakika kadar karıştırarak pişirin. Kuşkonmazları ve yeşil soğanları da ekleyip kısık ateşte birkaç dakika pişirin. Ocağın altını kapatıp ılımaya bırakın. Bu sırada fırını 200 derecede ayarlayıp ısınmaya bırakın.
  • Bu sırada bir kaseye yumurtaları kırın, tuz ve karabiber ekleyip iyice çırpın. Kremayı ve çatalla ezilmiş peyniri ekleyin. Maydanozu ve ılımış olan tavadaki sebze karışımını da ekleyip iyice karıştırın.
  • Porsiyonluk fırın kaplarını tereyağı veya sıvıyağla güzelce yağlayın. Karışımı bu kaplara paylaştırın.
  • Kapları ısınmış fırının üst gözüne yerleştirin. 7-8 dakika bu şekilde pişirin. Daha sonra fırını ızgara ayarına alın, kapları bir alt kata indirin ve iyice kabarıp üzeri kızarana dek pişirin.
  • Fırından alıp ilk sıcakları çıktığında kapların kenarından bir bıçakla geçip spatula yardımıyla kaplardan çıkararak servis edebilirsiniz.
Sizin için bir de doğadaki halini paylaşmak istedim. Bu şekilde çıkıyorlar topraktan. Arkadaki dikenli bitki ile bir bağlantısı var sanırım. Onların bulunduğu yerlerde oluyorlar genelde. Bunlar henüz küçük oldukları için toplamadık. Daha uzun ve daha kalın olanları topluyoruz. Yeşil mor veya beyaz renkte oluyorlar. Beyazına hiç rastlamadım henüz. Dibinden kırmaya çalıştığınızda sert geliyorsa zorlamayın, azcık üstünden rahatça, tazecik çıt sesiyle kırılacaktır :) Bol şans :)
 
Afiyet olsun.
Görüşmek üzere.
 

3 Mart 2015 Salı

Sarımsaklı Biberiyeli Ekmek Şişleri

Benim dizi keyiflerim bitmez. Akşam işten geldikten sonra yemek işi yoksa o gün, koltuğuma oturup, bacaklarımı uzatırım sandalyeye. Açarım bilgisayarımı başlarım dizi izlemeye. 2, bazen 3, bazen de 4-5 bölüm izlediğim olur kendimi kaptırıp. Haftasonları ise daha bir keyiflidir o anlar. An diyemem gerçi saatlerce sürdüğü için :D Ee o kadar saat aç biilaç kalmıyorum tabii ki. Bazen fırında kızarmış patates, soğan halkaları, bazen sadece cips -ki artık onu yapmamaya çalışıyorum, bazen pirinç patlakları, bazen karnım çok açsa yemeğimi alıp oturuyorum, bazen çıtır atıştırmalıklar yanına dip soslar pişirip / hazırlayıp yiyorum. Yani keyif yapacak olduktan sonra, dizinin yanında gidecek çok güzel eşlikçiler hazırlayabiliyorum.
Geçtiğimiz günlerde de, yine bir cumartesi olmasından yararlanarak kendime nefis bir atıştırmalık hazırladım. Sarımsak ve biberiyeli, tereyağlı ekmek şişleri. Ama dikkat! Kaptırıp çok yememek lazım ekmek sonuçta ;) Bir de bu ekmeklerin yanına acılı bir sos hazırladım ki, sosa bandırıp bandırıp yemesi, ardından ağzımın acıdan kavrulması da çok keyifli anlardı. Keşke uzun sürseydi :)
Ben tek olduğum için hamurumu azıcık yoğurdum. 15 tane şiş çıktı. Çok da yerinde oldu. Bir kısmını daha dizimin yarısı gelmeden yutmuştum bile..

Bu ekmekler için basit, bildiğiniz ekmek hamuru, pizza hamuru gibi hamurları kullanabilirsiniz. Önemli nokta mayalandırma aşaması. Yumuşacık, gözenekli ekmekcikler için mutlaka iki katı olana dek oda sıcaklığında beklemeli. Ve şekillendirme aşamasından sonra da en az 10-15 dk bekletmelisiniz.
Ben hamurumu şu şekilde yaptım;
Sarımsaklı Biberiyeli Ekmek Şişleri
Malzemeler
1,5-2 cup un
1 su brd. ılık su, süt karışımı
1 yemek kaşığı bitkisel sıvıyağ
1 çay kaşığı kuru maya
1 çay kaşığı tozşeker
Tuz
1 çay kaşığı kuru veya taze biberiye
2 diş sarımsak rendelenmiş
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı veya başka bir bitkisel sıvıyağ
Rendelenmiş kaşar peyniri (Rendenin en küçük tarafıyla veya sarımsak rendesiyle rendelenmiş olmalı)
Sos için
1/2 su brd. domates püresi (ben hazır kullandım)
1 tatlı kaşığı domates veya biber salçası
Acı kırmızı toz veya pul biber
Karabiber
Gerekirse tuz
1 tatlı kaşığı kadar sıvıyağ

Yapılışı
  • Su ve süt karışımına tozşeker ve mayayı ekleyin. 3-5 dk bekletin. 1 cup unu yoğurma kabına alın tuz ekleyip karıştırın. Mayalı karşımı ve yağı ekleyip bir kaşıkla iyice karıştırın. Hamur toparlanana dek azar azar un ekleyin. ister kaşıkla ister elinizle yoğurarak yumuşak bir hamur elde edin. Aşağıda görüldüğü gibi ekmek hamuru kıvamında olacak. Hamurun üzerini bir bezle kapatıp iki katı kadar kabarana dek oda sıcaklığında veya petek üzerinde bekletin.
  • Bu sırada küçük bir cezvede tereyağı ve 1 yemek kaşığı sıvıyağı eritin. Küçük bir kaseye alıp üzerinde rendelenmiş sarımsağı ve biberiyeyi ekleyip karıştırın.
  • Hamurdan ince parçalar kesin, elinizde uzatıp şişin etrafına sarın. Yağlı kağıt serili tepsiye dizin. 10-15 dk bu şekilde bekletin. Her tarafına gelecek şekilde yağlı karışımdan sürün. Sonra da peynir rendesine bulayın. Ama çok değil.
  • 180 derecede ısınmış fırında kabarıp hafif kızarana dek pişirin.
  • Onlar pişerken küçük bir cezvede yağı ısıtın. Domates sosunu, salçayı ve baharatlarını ekleyip birkaç dk. kaynatın. Sosu küçük bir kaseye alın. Pişen ekmeklerle birlikte tadına doyulmaz dakikaları yaşamaya başlayın ;)

Afiyet olsun!
Görüşmek üzere.
Tasarım:Sawako Kuronuma