26 Ağustos 2014 Salı

Yaz Tatlıları: Şeftali ve Kedidilli Kup

Uzun uzadıya pişirme süresi olmayan, canım istediğinde hemen hazırlayıp soğuttuktan sonra keyfini çıkarabileceğim tatlıları seviyorum. Ben yemek konusunda pek üşenmeyen biri olduğum için böyle tatlılar bana çok pratik geliyor. Dolabımda hep bulundurduğum kedidilleri veya herhangi bir bisküvi, kurabiye parçaları ile kolayca meyveli tatlılar yapıp, tatlı krizlerimi giderebiliyorum. Tatlı krizim tuttuysa bir paket çikolata yemek bana göre değil pek. Geçer mutfağa kolayca ne yaparım, canım ne ister ona bakarım. Yani bünyeye şeker girecekse hakkıyla girmeli :)


Şeftali ve Kedi dilli Kup
Malzemeler (3 kişilik)
1 adet büyük boy şeftali
1 yemek kaşığı esmer şeker
Çay kaşığının ucuyla muskat rendesi
Bir tutam tarçın
1 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı tozşeker
2 su brd. süt
Vanilya
5 adet kedidili bisküvi
1 su brd. süt (bisküvileri ıslatmak için)

Yapılışı
  • Öncelikle şeftalileri küp küp doğrayın ve teflon tavaya alın. (Dilerseniz soyabilirsiniz de, ben soymuyorum.)
  • Esmer şekeri, muskat rendesini ve tarçını ekleyip karıştırarak pişirin. Çok yumuşatmadan ocaktan alıp ılımaya bırakın.
  • Bu sırada küçük bir sos tenceresinde nişasta, süt, tozşeker ve vanilyayı karıştırarak muhallebi kıvamına gelene dek pişirin.
  • Kedidillerini ortadan kırın, süte batırıp çıkarın ve kaselere fotoğraftaki şekilde yerleştirin. Ortalarına bir kaşık şeftali koyun. Üzerlerine muhallebi döküp tekrar birer kaşık şeftali koyup soğumaları için beklemeye bırakın. Buzdolabında iyice soğuduktan sonra yiyebilirsiniz.

Afiyet olsun..

Görüşmek üzere.

22 Ağustos 2014 Cuma

İşyeri menüsü / Patatesli, Közlenmiş Biberli Salata

Bugün işyeri menümle geldim. Kahvaltıyı genellikle ofiste yapıyorum. Çok şükür o konuda sıkıntımız yok patronumla. Evde yaparsam öğlene çok acıkıyorum çünkü. İş yerim ev-ofis tarzı olduğu için, genelde dışarıdan yesek de, mutfağımızda her şeyimiz mevcut. Arada bir kafama eser, ya da hafif yiyeceğim tutarsa da öğle yemeğimi kendim hazırlıyorum. Bazen basit bir makarna, bazen bir salata olacak şekilde.
Bu sabah yine kahvaltımda kendime güzel bir sandviç hazırladım. Öğlen de nefis bir salata.


Sandviçim basit olabilir ama çok lezzetli ve doyurucu.


Salatama ise laf yok. Çok emek harcadım. Hatta tarifini vereceğim :)

Yalnız patatesleriniz lezzetli olmalı. Yoksa basit bir salatadan öteye gidemez. Ben annemin kendi elleriyle ekip, toplayıp ablamlardan gönderdiği patateslerden kullandım. Ama marketlerden de çok lezzetli patatesler çıkabiliyor.

Patatesli, Köz Biberli Salata
Malzemeler (2 kişilik)
2 adet orta boy patates
1 adet büyük domates
2 adet orta boy kırmızı biber
2 adet yeşil köy biberi
3 yaprak göbek
8-10 büyük yaprak roka
5-6 dal maydanoz
1 yemek kaşığı nar ekşişi
Yarım limonun suyu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz

Yapılışı
  • Patatesleri haşlayın, soyun ve soğuması için kenara alın.
  • Bu sırada biberleri ocak üzerinde közleyin ve kabuklarını soyun, ortadan uzunlamasına kesin ve ince ince yarım ay doğrayın. Salatayı karıştıracağınız kaseye alın.
  • Göbek yapraklarını ince ince doğrayın veya elinizle yırtıp kaseye alın.
  • Rokayı elinizle koparıp veya doğrayıp kaseye ekleyin.
  • Domatesleri de küp şeklinde doğrayıp ekleyin. Patatesleri de doğrayıp ekleyin ve elinizle hepsini karıştırın. Patatesleri çok ezmemeye dikkat edin.
  • Zeytinyağı, tuz, nar ekşisi ve limon suyunu da ekleyip iki kaşık yardımıyla karıştırıp servis edebilirsiniz.
  • Hiii macünüsü unutmuşum. Biraz da macünüs ekleyin. Onsuz olmaz ;)
Afiyet olsun.

Keyifli, sağlıklı, bol güneşli bir hafta sonu dilerim.

18 Ağustos 2014 Pazartesi

Cevizli ve Lorlu Erişte

Sonunda biraz serinledi ortalık. Cumartesi günü neredeyse eriyip koltuğa yapışacaktım. Birkaç felaket sıcak günden sonra öyle iyi geldi ki bu hava, üşümek bile mutlu etti beni. Şu anda da pencereden esen püfür püfür rüzgarla, yeni kestiğim kahküllerimi uçuşturuyorum :) Tabi ben yazının devamını getirene kadar o püfür püfür rüzgar yağmura ve doluya dönüştü. İzlemesi güzel penceredeki damlacıkları..
Haftasonu evde bol boş vaktim varken, neler yapabilirim diye Pinterest'i, Tastespotting'i gezdim ama kafama göre bir şey bulamadım. Dışarı çıkmaya üşendiğimden, markete çıkmamı gerektirecek bütün tarifleri eledim. Sonunda açlığımın da yol göstermesiyle, geçenlerde Hafif Mutfak'ta gördüğüm erişte tarifini hatırladım. Tarifin fotoğrafını ilk gördüğümde yapacağımı biliyordum zaten. Ama evde kaşar peyniri de olmayınca lorla denedim. Ben zaten cevizli erişteyi çok severim. Bir de lor ekleyince harika oldu. En kısa zamanda kaşarlısını da yapacağım.
Annemin kendi yapıp kuruttuğu erişteleri kullandım ben. Ama hazır eriştelerle de güzel olacaktır.




Cevizli ve Lorlu Erişte
Malzemeler
2 kap erişte
1/2 kap ince dövülmüş ceviz / arzuya göre artırılabilir
1/2 kap lor peyniri / arzuya göre artırılabilir
1 dolu yemek kaşığı tereyağı
Tuz
Su

Yapılışı
  • Bir tencerede yeteri kadar su kaynatın ve 1 çay kaşığı tuz atıp erişteleri ekleyin. Pişene kadar kaynatın ve suyunu süzüp üzerlerine soğuk su tutun.
  • Bu sırada tencerenin dibinde tereyağını eritin, hafif rengi dönünce (tereyağını çok yakmayın, sadece rengi hafif dönsün) erişteleri ekleyin ve karıştırın.
  • Cevizi de ekleyin birkaç defa erişteleri çok ezmeden karıştırın. Servis ederken üzerlerine lor peyniri ekleyin.
Afiyet olsun.

Görüşmek üzere.

17 Ağustos 2014 Pazar

Şeftalili Buzlu İçecek

Bugün buralar çok sıcak. Dün de böyleydi, eriye eriye küçüleceğim sanırım.
Bu sıcağa dayanamayınca kendime limonata yapayım diye girdim mutfağa. Fakat buzdolabındaki tek kalmış şeftaliyi görünce bambaşka bir şey yapıp çıktım. İhtiyacımız olan sadece 3 şey var; şeftali, limon ve buz. Blenderı da unutmayalım ama..
Hesapta hiç olmayan bu yazıyı acele yetiştirdim size. Meyve püresini sevenler için harika bir serinletici içecek.




Şeftalili Buzlu İçecek
Malzemeler (1 kişilik)
1 adet büyük şeftali
Yarım limonun suyu
1/2 çay brd. soğuk su
Yarım limon kabuğu rendesi
1 yemek kaşığı tozşeker (arzuya göre)
4 adet buz

Yapılışı: Şeftaliyi soyun ve doğrayın, blendera koyun. Limon kabuklarını, suyunu, şekeri, suyu ve buzu ekleyip blenderı çalıştırın. 30-40 sn çalıştırıp büyük bardağa doldurun.
Afiyet olsun.

Görüşmek üzere..

13 Ağustos 2014 Çarşamba

Çikolata Parçalı, Çilek Soslu Kurabiye Kapları

Birkaç günlük kısa tatilimden döndüm, mutluyum, huzurluyum. Ama bütün bir kışa yeter mi bilmiyorum :) Normal hayatıma kısa kısa aralar vermeyi seviyorum. Bol bol fotoğraf çekip, gezdiğim, doğayla olduğum günler çok keyif veriyor. Uzun olsa daha güzel olur tabi ama, çalışınca olmuyor öyle uzun tatiller maalesef.
Gezmece, görmece, denizle haşır neşir olmacalardan sonra İstanbul'da her sabah sürüne sürüne işe gelmeceler, koşa koşa eve gitmeceler başladı. Aslında bu rutine şöyle büyük bir ara vermek istiyorum. Bir şey olsa da işten ayrılsam aslında ne güzel olur :)) Gerçi birkaç aydan sonra iş bulma derdinden zehir olur o günler de :( Neyse ben oynamadığım lotoyu, piyangoyu felan bekleyim en iyisi..
Off ne güzel mutluluktan bahsederken nasıl oldu da benim yazım böyle dertli bitti anlayamadım. Neyse yine kendime gelirim şimdi tarifimi yazarken.
Bu kapları Pinterest'teki bir fotoğraftan ilham alarak yaptım. Epey zaman oldu yapalı. Daha önce yine kurabiye kaplar hazırlamış ve içini elma harcıyla doldurmuştum. Bu sefer çilek kullandım. Aslında o sitede kaplar hazır hamurdan yapılmış ve krema ile doldurulmuş. O şekli de merak ederseniz buradan bakabilirsiniz..





Çikolata Parçalı, Çilek Soslu Kurabiye Kapları
Malzemeler
1 yumurta
100 gr margarin veya fifty fifty :P (bu tabiri kullanmazsam ölürdüm, hoşgörün) (50 gr margarin 50 gr tereyağı)
1 çay brd. tozşeker
Un
1 çay kaşığı kabartma tozu
40 gr bitter çikolata
6-7 adet çilek
1 yemek kaşığı tozşeker
Yarım paket krem şanti
1/2 su brd. süt

Yapılışı
  • Yumurta, şeker ve yumuşamış yağı bir kaba alın ve mikserle iyice çırpın.
  • Bitter çikolatayı bir bıçakla küçük parçalara kıyın ve buzdolabına kaldırın.
  • 2 su brd. un ve kabartma tozunu ekleyip karıştırın. Buzdolabından çikolataları çıkarıp onu da ekleyin ve biraz daha un ilavesiyle yumuşak hafif ele yapışan bir hamur elde edin. Elle yoğuracaksanız fazla yoğurup çikolataları eritmeyin. En iyisi rahat bir kaşıkla karıştırmak.
  • Muffin kalıplarının diplerini çok az margarinle yağlayın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve geniş bir bıçağın veya merdanenin sapıyla :P bastırarak çukurlar açın.
  • Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında hafif renkleri dönene dek pişirin.
  • Kurabiyeler pişerken çilekleri minik doğrayın ve ufak bir sosluğa koyup şekerle birlikte pişirin.
  • Pişen kurabiyeler hafif ılıkken üzerlerine tekrar bastırıp çukurları yeniden oluşturun, pişerken biraz kapanmış olacaklar çünkü. İyice soğuttuktan sonra içlerine birer çay kaşığı soğuk çilek sosu koyun. Krem şantiyi de sütle çırpın ve sıkma torbasıyla her birinin üzerine sıkın.
Afiyet olsun.
Görüşmek üzere..

5 Ağustos 2014 Salı

Kahvaltılık Fesleğenli, Yumurtalı Patates

Bu hafta tatil sırası bende, karışmam. Bu akşam yolculuk var Balıkesir'e. Gideyim biraz hasret gidereyim ailemle, eğleneyim ben de. Gitmeden önce de kahvaltılık fikri vereyim size. Şöyle püfür püfür esen balkonlarınızda yapacağınız kahvaltılarınıza güzellik olsun. Bilmem sever misiniz ama ben patatesli yumurtaya bayılırım. Bu sefer değişiklik olsun diyip içine sarımsak ve biraz da taze fesleğen doğradım. Harika oldu. Basit, tarifi verilmez aslında ama, benim yine de tarif veresim var :)



Fesleğenli Patatesli Yumurta
Malzemeler (1-2 kişilik)
1 küçük boy patates
1 diş sarımsak
3-4 yaprak taze fesleğen
2 yumurta
1 yemek kaşığı süt (isteğe göre)
Tuz, karabiber
Patatesi kızartmak için sıvıyağ
 
Yapılışı
  • Patatesi doyup küp küp doğruyoruz, iyice yıkayıp süzüyoruz. Teflon tavaya biraz sıvıyağ koyup patatesleri kızartıyoruz.
  • Kızaran patatesleri peçete serdiğimiz bir tabağa alıyoruz. Tavadaki yağı iyice süzüyoruz.
  • Aynı tavaya bir diş sarımsağı ince olacak şekilde doğrayıp, karıştırarak hafif pişiriyoruz. Patatesleri de ekleyip tekrar karıştırıyoruz.
  • Bir kasede yumurta, süt, tuz ve karabiberi karıştırıp tavaya ekliyoruz. Üzerine de doğranmış fesleğen yapraklarını serpiştiriyoruz. Yumurtanın sulu kısımlarını spatulayla hafif delikler açarak pişiriyoruz.
NOT: Ben yumurtayı sade pişirmeyeceksem içine mutlaka çok az süt katıyorum. Böylece yumurta incelmiş oluyor ve daha rahat pişiyor. Siz isterseniz katmayabilirsiniz.
 
Afiyet olsun..
Görüşmek üzere.
 
Gideyim biraz keyifleneyim de geleyim :)
 
 
 

1 Ağustos 2014 Cuma

Doughnut / Donut 2

Merhabalar. Yepyeni bir aya başladık. Benim en sevdiğim ay :) Ve yazın çok yakında biteceğinin de habercisi bir ay :) Eh olsun ben zaten sıcakları çok sevmiyorum, bahar insanıyım. Yaz gelsin diye dört gözle bekleyip yaza doyamayanlar düşünsün :)) Bir de öğrenciler ve öğretmenler :) Bir de yazlıkçılar, otelciler felan..
Biz de haftaya Salı günü Balıkesir, Burhaniye'deki ablama gideceğiz. Yani bugün itibariyle 9 gün yan gel yat günleri benim için. Seviyorum böyle tatil arası birkaç gün çalışıp sonra yine tatil olmasını. Anca o zaman iş günleri güzel geliyor :))
Geçenlerde Tarçınlı Minik Çöreklerin tarifini verirken bahsetmiştim doughnut yaptığımdan. Yeğenim Güner'in isteği üzerine yapmıştım. Ne hayallerle, süsleme ümitleriyle başlamıştım ama sonu yine gördüğünüz gibi oldu :)




Doughnut / Donut 2
Malzemeler1 su brd. ılık süt
1/3 su brd. eritilmiş tereyağı / margarin
1/2su brd. tozşeker
2 çay kaşığı kuru maya
1 yumurta
2,5-3 su brd. un
Tuz
Kızartmak için sıvıyağ
İçine doldurmak için eritilmiş çikolata, aromalı krema, marmelat, meyve püresi vs.

Yapılışı
  • Hamur için ılık süte mayayı ekleyin birkaç dk bekletin.
  • 2 su brd. unu bir kaba alıp üzerine tüm malzemeleri ekleyin ve parmaklarınızla karıştırmaya başlayın. Un eklemeleri yaparak yumuşak sıkınca ele yapışan bir hamur elde edene dek yoğurun. Kabın üzerini temiz bir bezle kapatıp iki katına çıkana dek mayalandırın.
  • Mayalanmış hamuru unlu bir zemine alıp 4 eşit parçaya kesin. Her bir parçayı yarım cm kalınlığında açıp bardakla yuvarlaklar kesin. İsterseniz ortalarını da daha küçük bir kalıpla kesip halkalar elde edebilirsiniz.


  • Bir tencereye 2 parmak yüksekliğinde sıvıyağ koyup kızdırın. Hamur parçalarının her iki tarafını da 2'şer dk kızartıp yağdan alın.
 
  • İçlerini, bir sıkma torbasına doldurduğunuz malzeme ile doldurun.
  • Üzerlerini renkli eritme şekerleri kullanarak veya çikolata kullanarak süsleyip servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun..

Görüşmek üzere.
Tasarım:Sawako Kuronuma