31 Mayıs 2014 Cumartesi

Bu aralar ben..

Günaydın :)
Son zamanlarda daha fazla uyumak isteyişim sebebiyle böyle erken kalkamıyordum. Bugün uykumu almış bir vaziyette, erkenden uyanınca buralara bir uğrayıp, şöyle son zamanlarda neler yapmışım postu hazırlayım istedim. Çok şey yaptım aslında ama hepsine yer vermeyeceğim. Kısaca birkaç fotoğraf ekleyip kaçacağım, zira yeni tariflerim var, onları da en kısa zamanda yayınlayacağım. Heyecanı kaçmasın değil mi :)

Bu aralar ben,
Geçen aylarda aldığımız waffle makinesinin keyfini çıkarıyorum..

Kahvaltılara değişik şeyler bulmaya çalışıyorum, bu patates püreli wafflelar gibi,

Kahvaltı demişken, son zamanlarda kahvaltımdan yeşili eksik etmemeye çalışıyorum. Bol roka, kuzu kulağı, maydanoza yer veriyorum tabağımda..

Bazen eskiyi yad ediyorum.. Annemin Ramazan'da çok yaptığı lokma tatlısını, özlediğim birgün denedim. Eski tadı alamasam da biraz olsun özlemimi giderdi..

Dip keyfimiz hala devam ediyor. Bu yeğenim Ada ile haftasonu keyfimiz için hazırladığım ıspanaklı dip.

Bu da benim son zamanlardaki Güney Kore saplantımın son üyesi :) Güney Kore'ye özgü Acı Kırmızı Biber Salçası.. Carrefour'da görünce almadan olmazdı :P Çok acı ama ayrı bir tad katıyor kullandığım yemeklere..

Cheesecakelere devam :) Snickerslısını geçen hafta sonu yine yaptım. Annemle babam buradaydı. Hazır hep birlikteyken yapayım istedim.

Bunlar da son zamanlardaki denemelerimden. Pinterest'te benzerlerine çok rastladığım ve çok iştah açıcı göründükleri için denediğim bir tarif. Yakında paylaşacağım..

İşte böyleyim bu aralar ben. Ordan burdan ama hep boğaz :)

Görüşürüz,
İyi hafta sonları herkese..



28 Mayıs 2014 Çarşamba

Oje ile Kumaş Boyama

Merhabalar.
Farklı bir uygulamayla geldim bugün. Konumuz kumaş boyama (uzmanım sanki^^ ).
Konu blogculuk olunca, fotoğraf çekmek ve fotoğraflarda kullanılacak farklı eşyalar peşinde koşmak da işinizin bir parçası oluyor. Malum zevkinize göre her aradığınızı bulamıyorsunuz veya çok pahalı oldukları için her şeyi de alamıyorsunuz. Fotoğraflarda benim kullanmayı en sevdiğim şeylerden biri peçeteler. Kağıt, kumaş farketmiyor. Bol çeşidi seviyorum. Peçetelerimi genelde Tepe Home'dan alıyorum ama artık çok fazla para harcamak istemediğim ve daha kendi istediğim desenlerde peçeteler için işin ucuzuna kaçmayı tercih ediyorum. Geçen sene aldığım iki metre beyaz kumaşı kesip, akrilik boyalarla birkaç deneme yaptım ve çok severek kullanıyorum o peçetelerimi. Fantaziye kaçmadığım sürece herhangi basit bir deseni uygulamak zorlamıyor beni.
Geçen günlerde de neden olmasın diyerek ve biraz da çekinerek ebru yöntemi kullanmayı denedim. Akrilik boya su üzerinde durmadığı için boyaya yön veremedim ve şekilsiz olmasına rağmen hoşuma giden, bir peçetem oldu.

Fotoğraflar çizgi çizgi oldu yükleyince ama aslında bu çizgiler yok.
 
Hal böyle olunca ojelerin bir ihtimal su yüzeyinde duracağını düşünerek ojelerle denemeye karar verdim. Düşündüğüm gibi tam da istediğim sonuçları aldım.
 




 
Tek yapmak gereken geniş, su dolu bir kaba ojeleri hızlıca dökmek. Birkaç küçük kürdan darbesiyle boyayı yaymak ve kumaşı boyanın üzerine yerleştirmek. Ve bütün bunları hızlıca yapmak gerekiyor çünkü ojenin kuruduğu ve yoğun olduğu yerler kumaş kuruduğunda dökülüyor. Bu yüzden kullanacağımız ojeleri dökmeye başlamadan önce kapaklarını açıyoruz ve iki şişeyi birlikte dökerek hızlıca çalışıyoruz :) ve fazla desen fantazisi yapmıyoruz :))
İşte böyle. Güzel bir yöntem renkli peçeteler için.
 
Görüşmek üzere..
 
 

20 Mayıs 2014 Salı

Snickers Cheesecake

Yaşanan felaketin ardından kendimizi toparlamamız kolay olmadı. Yitip giden canlara ve geride kalanlara olan üzüntümüz, tepki gösteremeyişimizin, söyleyemediklerimizin verdiği öfke, paranın adaletine karşı bir şey yapamamanın, düzeni değiştirememenin verdiği eziklik taş gibi oturuyor yüreğimizde. İlk günler dışında haberleri başlıkları dışında okumamaya, TV'de mümkünse gereksiz şeyleri izlemeye çalıştım. Ülkemizde bunca yaşanan felaketten sonra bende bir savunma haline geldi kendimi gereksiz şeylerle uyuşturmak. Kesinlikle duyarsızlık değil, çok daha duyarlı olduğum ve psikolojik olarak çok etkilendiğim için kendimi koruma yöntemim oldu bu.
Eskiden geceleri okuduğum Fatiha'yı bağışladığım insanların listesi kısaydı.. Listem, epeyce zaman aynı şekilde kalmıştı. Farkettim ki son yıllarda, özellikle 2013'te listem öyle uzamış ki, durup düşünüyorum unuttuklarım var mı diye. Elbette kimse ölüme karşı duramıyor, hepimizin başına gelecek bir şey. Yaşadıkça, daha çok tanık olacağız. Ama böyle felaketlerle hayatını kaybeden, hele ki onlarca, yüzlerce kişi olunca insanın kalbi daha bir kırılıyor, üzüntüsü daha farklı yer ediyor.
Ne yazık ki dünyanın bir gerçeği, ne olursa olsun geride kalanlar için hayat devam ediyor. Ben de yası hala devam edenlerden özür diliyor, bir haftalık yasımı bu yazı ve tarifle bozuyor, blog yazılarıma geri dönüyorum. Tek dileğim, bir daha böyle olaylar yaşanmaması..

Tarife Pinterest'te rastladım. Orijinal tarife buradan ulaşabilirsiniz.





Snickers Chessecake
Malzemeler
Taban için
3 paket Ülker Rondo Esmer veya Eti Negro bisküvi
50 gr eritilmiş margarin
2 yemek kaşığı süt

Cheesecake için
600 gr labne peynir
200 gr krema peyniri
4 yumurta
1+ 1/3 su brd. tozşeker
1 paket krema
2 silme yemek kaşığı un
1 paket Snickers (2'li paket), minik doğranmış
Vanilya (aroma, ekstre veya şeker şeklinde)

Üzeri için
1 paket krema
1 su brd. pudra şeker
2 paket Snickers (2'li paket)
Çikolata sos (veya eritilmiş bitter çikolata)
Karamel sos

Yapılışı
  • Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısınmaya bırakın.
  • Öncelikle peynirlerin sularını süzdürerek büyük bir kaseye alın. Üzerine tozşekeri, unu, kremayı, kullanacaksanız birkaç damla vanilya aromasını veya 1 tatlı kaşığı vanilya ekstresini döküp mikserle pürüzsüz bir kıvam alana dek çırpın.
  • Yumurtaları her seferde bir tane olacak şekilde iyice çırparak ekleyin. Kaseyi bir kenara alıp bekletin.
  • Rondoda veya bir poşet içerisinde bisküvilerinizi iyice dövün.
  • 50 gr margarini bir cezvede eritin ve ılıtıp bisküvilere ekleyin. 2 yemek kaşığı sütü de serperek ekleyin ve iyice karıştırın. Bu nemli karışımı 22 veya 24 cm kelepçeli kalıba dökün ve ellerinizle bastırarak, kenarlardan yukarı çıkacak şekilde, ince bir tabaka halinde yerleştirin.
  • Üzerine krem peynirli karışımı dökün. Snickersların bir paketini, kesme tahtasında minik minik doğrayın ve eşit dağıtmaya çalışarak peynirli karışıma ekleyin.
  • Fırının tabanına su dolu bir tepsi veya borcam yerleştirin.
  • Orta kattaki tele de kalıbınızı yerleştirin. Fırını 200 dereceye ayarlayıp cheesecakein üzeri kızarana dek, yaklaşık 50-60 dk arası pişirin. (Ortası hala hafif sallanacak şekilde olmalı)
  • Kekiniz fırında pişerken kremayı ve pudra şekeri katılaşana dek mikserle çırpın ve buzdolabında bekletin.
  • Pişen keki fırından çıkarın ve ılıdığında buzdolabına kaldırın. Tamamen soğuduğunda krema sıkma torbasına doldurduğunuz kremayı kekin üzerine sıkın. Ortada bırakacağınız boşluğa da kalan Snickersları doğrayarak yerleştirin.
  • Son dokunuş olarak karamel ve çikolata sos dökün. Buzdolabında en az 2 saat (en mükemmel sonuç 6-8 saat) dinlendirip servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Görüşmek üzere.

15 Mayıs 2014 Perşembe

12 Mayıs 2014 Pazartesi

Çilekli Puding

Bu aralar tatlılarımın ana kahramanı hep çilek oldu. Ama hazır mevsimiyken ve bolca varken deneyeceklere fikir olsun diye paylaşıyorum.
Ben puding, krema, sütlaç veya muhallebi hazırlarken, piştikten sonra pütürlü bir doku oluşturdukları için, un veya pirinç unu kullanmayı sevmiyorum. Bu yüzden tarifimde bolca nişasta var. Ama siz ben pirinç ununa veya una hayır demem diyorsanız kullanabilirsiniz.



 
 
Çilekli Puding
Malzemeler
2 su brd. çilek püresi
1 su brd. tozşeker
4 su brd.süt
2 yemek kaşığı mısır nişastası (veya 1 y.k. un, 1.y.k. nişasta)
1 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
 
Üzeri için rendelenmiş bitter çikolata, çilek vs..
 
Yapılışı
  • Süt, tozşeker, nişasta ve yumurta sarısını tencereye alıp tel çırpıcı ile iyice çırpın.
  • Ocağa koyup orta ateşte kaynayıp koyulaşana dek pişirin.
  • Limon kabuklarını ve çilek püresini (dilerseniz limon kabuklarını, çilek püresini hazırlarken çileklerle birlikte blenderdan çekebilirsiniz) ekleyip çırpın.
  • Çok fazla pişirmeden tekrar iki tık edene dek ocakta tutun.
  • Kaselere paylaştırıp soğumaya bırakın.
  • Soğuduktan sonra üzerlerini süsleyip servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
Sevgiler.
 
 

5 Mayıs 2014 Pazartesi

Tavuklu Taco

Yeni bir haftadan merhaba. Benim için, baş ağrısından dolayı biraz kötü bir başlangıcı olsa da bu haftanın, sizler için güzel geçmesini diliyorum.
Benim için her yeni hafta, aynı zamanda yeni bir hafta sonu demek. Ve ben hafta sonlarını çok severim bildiğiniz üzere :) Çok gezip tozmasam da arada bir dışarı çıkmak, evde vakit geçirmek, mutfağa girip çıkmak, odamda kendi halimde dizi, müzik vs. bir şeyler izlemek, keyfim yerindeyse DIY projeleri incelemek / yapmak hafta sonlarımın tadı. Tüm bunların yanında evde vakit geçirmek demek mutfakta yeni bir şeyler denemek.. Her zaman başarılı olmasam da yeni tarifleri denemeyi, dünya mutfaklarından yapabileceğim lezzetleri, -tabii ki Türkiye şartlarında, denemeyi seviyorum. Klasik tencere yemeği pişirmeyi pek sevmediğim için de denemelerim genellikle pc, tv başında atıştırmalık, yeni lezzetler oluyor.
Geçen haftalarda da Meksika mutfağının vazgeçilmezlerinden olan Tavuklu Taco'yu denedim. Sandviçleri, ekmeğin, lavaşın arasını doldurup yemeyi seven biri olarak bana kesinlikle hitap eden bir tür tacolar. Tabii yine Türkiye şartlarında :)
Taco'nun da bizim dürümlerimiz gibi birçok çeşidi olduğunu, kıymayla, et parçalarıyla, didilmiş tavukla veya ızgara tavukla yapılabildiğini de öğrenmiş oldum. Kullanılan tortilla ekmeği de değişebiliyor tabi. Genellikle salsa ve ekşi krema ile servis ediliyor. Aslında taco, evlerde yapılmasıyla ve Amerika ve Avrupa'ya yayılmasıyla çeşitleniyor. Meksika'da sokaklarda, restoranlarda yapılan tacoların çok daha farklı olduğunu düşünüyorum. Birgün yerinde yemek kısmet olur umarım :)
Benim denemem de malzemeler biraz değişikliğe uğradı. Mesela salsam, salatalık eklememle çoban salsa oldu biraz :) Ya da alıp da kasada unuttuğum krema yüzünden ekşi krema yerine ekşi yoğurt kullandım :) ve lime yerine limon :) Jalapeno yerine acı sivri biber.. Oldu mu? Onu da Meksikalı ablalarımıza sormak lazım ;)






Tavuklu Taco
Malzemeler
1 kemikli tavuk göğüs
1 soğan
1 küçük kutu mısır
1 acı sivri biber, ince doğranmış
1 çay brd. domates püresi (hazır veya kendi yaptığınız)
Yarım demet doğranmış maydanoz
2 diş sarımsak
Tuz, karabiber
2 yemek kaşığı sıvıyağ

Salsa için
2 küçük domates
1 acı sivri biber
1 küçük soğan
1 diş sarımsak
Maydanoz
Yarım limonun suyu

Üzerine serpiştirmek için
Rendelenmiş cheddar peyniri
İnce kıyılmış göbek
İnce kıyılmış yeşil soğan
Ekşi krema  (bir kutu kremaya 1 yemek kaşığı limon suyu veya bir kase yoğurda çok az limon suyu ekleyerek kullanabilirsiniz)

12 adet tortilla (küçüklerinden)

Yapılışı
  • Tavuk göğsünü soğanla birlikte üzerini geçecek kadar su dolu tencerede 45 dk haşlıyoruz.
  • Haşlanan tavuğu kemiğinden ayırıp, iki tane çatal kullanarak didiyoruz.
  • Bir tencerede sıvıyağda ince doğanmış sivri biberi kavuruyoruz. minik doğranmış sarımsakları da ekleyip biraz karıştırdıktan sonra domates püresini ekleyip karıştırıyoruz.
  • Didilmiş tavuğu da tencereye ekleyip, çok ince kıyılmış maydanozu, tuzunu, karabiberini koyduktan sonra iyice karıştırıyoruz. Bu aşamada mısırı da ekleyebilirsiniz. Dilerseniz mısırı aynı olarak üzerine de serpebilirsiniz.
  • Salsa için domatesi ve soğanı küp küp doğrayıp, sivri biberi incecik kıyıyoruz. İyice ezilmiş sarımsak ve limon suyuyla bir kasede karıştırıyoruz.
  • Tortillaların üzerine tavuklu harçtan koyuyoruz. Üzerine salsa, cheddar, göbek ve yoğurt sos ekleyip servis ediyoruz.


Görüşmek üzere,
Sevgiler.
Tasarım:Sawako Kuronuma