28 Nisan 2014 Pazartesi

Hindistancevizli Makaron

Merhabalar.
Epey ara verdim yine, elimde olmayan sebeplerden ötürü. Neyse ki bu cumartesi çok çalışıp arayı kapattım. Bir sürü yeni tarifim oldu. Bunlardan ilki çok çok beğendiğim ve çok basit bir kurabiye olan hindistancevizli makaronlar. Görüntüleri çok hoşuma gittiği için uzun zamandır denemeyi istediğim bir tarifti. Geçen haftalarda apartman toplantımız için hazırlamak istemiştim ama elektriklerin kesilmesiyle pişirme kısmında zorlandığımdan tam istediğim gibi olmamışlardı, hatta hafif yanmışlardı. O kızarmış tatla birlikte aslında benim çok hoşuma gitmişti ama görüntülerinden hoşlanmadığım için bu hafta yeniden, daha farklı bir tarifle denedim. İçi yumuşak, yemesi keyifli, çok lezzetli oldular. Ben tabi biraz süslü püslü olsunlar diye çilek sosu pişirdim üzerleri için. Bir de çikolata gezdirdim tamam oldu :) Hem tatları da böyle çok daha güzel oldu.




Çilek Soslu Hindistancevizli Makaronlar
Malzemeler (15 adet çıkıyor)
150 gr hindistancevizi
1 yumurta akı
1 küçük çay brd. tozşeker

Çilek sosu için
5 adet, minik doğranmış çilek
1 çay kaşığı mısır nişastası
2 yemek kaşığı kadar su
1 tatlı kaşığı tozşeker

Üst süslemesi için eritilmiş bitter çikolata

Yapılışı
  • Yumurta akı, tozşeker ve hindistancevizini derin bir kaseye alın ve tahta bir kaşıkla iyice birbirine karıştırın.


  • Kasenizin büyüklüğüne uygun olarak bir tencerede benmari kurun ve karışımınız hafif ısınana dek, 6-7 dk karıştırın.

  • Ellerinizi biraz ıslatın, karışımdan birer tatlı kaşığı alıp hafifçe sıkın avucunuzda. Şeklini verip yağlı kağıt serili tepsiye dizin.

  • Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında yaklaşık 10 dk, kızarmaya başlayana dek pişirin.

  • Pişen kurabiyelerin üzerine henüz sıcaklarken bir bıçak sapıyla veya başka bir aletle çukurlar yapın. Soğumaya bırakın.
  • Bu sırada doğranmış çilekleri  büyük bir cezveye alın, tozşekeri ekleyin, nişastayı da suyla karıştırıp çileklere ekleyin. Karıştırarak kısık ateşte pişirin.
  • Pişen sosu çatalla biraz ezin ve ılıdıktan sonra kurabiyelerin çukurlarına doldurun. Sos artacaktır, yiyin :) Daha azını yapmak çok zor çünkü.

  • En son dokunuş olarak da eritilmiş bitter çikolata gezdirin kurabiyelerinizin üzerine.
Afiyet olsun!

Görüşmek üzere..

13 Nisan 2014 Pazar

Dizi, Film Eşlikçisi Ispanaklı Dip Sos



Geçen hafta sonu evde dizi keyfi yapmış ve bu keyfimi Facebook'ta paylaşmıştım. Böyle oturup dizi ya da film izleyeceğim zamanlarda, ağzım boş durmasın misali hep bir şeyler olsun isterim yanımda. Hem akşam yemeğinin yerini tutacak, hem de atıştırmalık görevi gören bir dip sos hazırladım. Aslında bloglarda çok karşılaştığım, genelde enginar kalbi ve ıspanakla yapılan bu tarifi, enginar kalbim olmadığı için sadece ıspanak kullanarak uyguladım. Son derece leziz, 'banmalı' olduğu için keyifli bir eşlikçi oldu bana. Bugün de, yine bir dizi keyfi için hazırlamayı düşünüyorum. Yine saracak birşey buldum böylece :)) Bağımlılık yapabilir bende :)





Bunlar da Cheddar rendesi ile hazırladıklarım.




Ispanaklı Dip Sos
Malzemeler
1 kase ince ve küçük doğranmış ıspanak
1 küçük soğanın yarısı
1 küçük diş sarımsak
1 yemek kaşığı un, silme
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı krem peynir
1 kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir
1/2 çay brd. süt
3 yemek kaşığı kadar rendelenmiş kaşar peyniri
Karabiber, pulbiber, tuz

Yapılışı

  • Öncelikle soğanı yemeklik doğrayın ve tereyağı bir tavada eritin. Soğanı ve çok ince kıyılmış sarımsağı ekleyip birkaç dakika pişirin. Unu da ekleyip karıştırarak birkaç dakika kavurun. 
  • Ispanakları ekleyin ve soğanlarla iyice karıştırıp ocaktan alın. 
  • Krem peyniri, 1 yemek kaşığı kadar kaşar peynirini ve beyaz peyniri, tuz ve baharatları da ekleyip iyice karıştırın. Sütü de ekleyip karıştırın.
  • Bu karışımı küçük bir fırın kabına alın, üzerine kalan kaşar peynirini serpiştirin ve önceden ısıtılmış fırında kaşar peynirleri eriyip hafif kızarana dek pişirin. 
  • Kızarmış ekmek dilimlerini, cipsleri bandırarak yiyebilirsiniz. 
Afiyet olsun. 

Görüşmek üzere..

7 Nisan 2014 Pazartesi

Çilekli Tiramisu

Güzel geçen bir hafta sonundan sonra başladı yeni hafta da. Gerçi sabah uyandığımda zihnim ufak bir karışıklık yaşayıp bugünü Salı günü sanmama sebep oldu :) Dün işe ne giymiştim, bugün ne giysem düşünceleri arasında başladı günüm.
Hava dünden beri serin burada. Bol güneşli, ılık günlerden sonra atkıya bereye geri döndüm. Sağolsun Libadiye Caddesi diğer yerlere göre en az 2-3 derece fark ediyor, üşütüyor bizi. Gerçi üşümeye razıyım, biraz yağmurlu geçse şu bir iki ay diye ümit ediyorum ben de çoğu insan gibi. Yoksa yaz çok zor geçecek İstanbul'da.
Cumartesi günü bugüne göre nispeten daha güneşli ve ılıktı. Bütün gün o ışığı değerlendirebilmek için ne yapsam diye düşündüm. Düşünüp bulamadıkça strese girdim. En sonunda dolapta aylardır duran kedi dili bisküvileri değerlendireyim diye çilekli bir tatlı yaptım. Çilekli Tiramisu.. Tabii bende mascarpone peyniri olmadığı için krema peyniri kullandım. Çok hoş bir tatlı çıktı ortaya.







Tatlıyı çok fazla yapmak istemediğim için 3 kase ve küçük bir de pasta olarak hazırladım ben. Ama siz dilediğiniz miktarda çoğaltabilirsiniz. Ölçüleri 3 sıra, 2 katlı bir pastaya göre, benim kullandığım miktarlarda vereceğim.

Çilekli Tiramisu
Malzemeler
12 adet savioardi bisküvi
2 su brd. süt, ekstra 1 su brd. bisküvileri ıslatmak için
1 yemek kaşığı nişasta
1 yumurta sarısı
1 su brd. tozşeker
2 yemek kaşığı çok yumuşak margarin/ tereyağı
1 dolu yemek kaşığı krema peyniri (Yörsan White Krema Peyniri)
Yarım paket vanilya
300 gr çilek

Yapılışı
  • Öncelikle krema için süt, tozşeker, yumurta sarısı, nişasta ve vanilyayı küçük bir tencereye alıp tel çırpıcı ile iyice çırpın. Ocağa alın, kaynayıp koyulaşana dek, karıştırarak pişirin.
  • Ocaktan aldığınız tencereyi soğuk su dolu bir kaba oturtun ve mikserle çırparak soğutun.
  • Karışım oda sıcaklığına geldiğinde çok yumuşak olan tereyağı veya margarini ve krema peynirini de ekleyip mikserle iyice çırpın. (Burada eklenecek yağın çok yumuşamış olması önemlidir. Özellikle margarin kullanılacaksa. Margarin parçalanmayıp top top kalmamalı kremanın içinde)
  • 7-8 tane çileği pastanın arasına koymak için minik minik doğrayın.
  • 6 tane bisküviyi süte batırıp hiç bekletmeden çıkarın ve tepsiye dizin. Üzerine kremadan yayın ve minik doğranmış çileklerden serpiştirin.
  • Sütle ıslatılmış bir sıra daha bisküvi yerleştirin ve üzerini krema ile kaplayın.
  • Dilediğiniz şekilde doğradığınız çileklerle süsleyin.
  • Pastanın üzerini bozmayacak şekilde streç filme sarın veya yüksek bir kapakla kapatın. Buzdolabında birkaç saat dinlendirdikten sonra servise hazır olacaktır..

Afiyet olsun..

Görüşmek üzere.

4 Nisan 2014 Cuma

Mandalina Kremalı Cupcakeler


Geçenlerde renklerine kanarak neredeyse "kıpkırmızı" mandalinalar aldım. Renkleri öyle güzeldi ki acayip cezbetti beni. Ama çok ekşi oldukları için yiyemedim. Kabuklarına da kıyamadım tabii ki. Bütün mandalinaları güzelce yıkadım, kuruladım. Sonra da kabuklarını bir güzel rendeledim. Bir buzdolabı poşetine koyup dondurucuya attım. Şimdi arada bir kek yaparken, puding yaparken çıkarıyorum azıcık koparıp gerisini yine buzluğa koyuyorum. Çok pratik ve hep elimin altında olduğu için rahat da.
Bu kekleri de o gün yapmıştım. Bolca rendelenmiş kabuk ve biraz mandalina suyuyla tatlandırdığım kremasıyla, ekşimsi, ferahlatıcı, keskin aromalı bir tatlı oldu.

 


 
Mandalina Kremalı Cupcakeler
Malzemeler
2 yumurta
50 gr yumuşak tereyağı/ margarin
1 çay brd. süt
1 çay brd. tozşeker
1,5 cup un
Yarım paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı mandalina ve limon kabuğu rendesi karışımı
 
Kreması için
1 dolu yemek kaşığı labne
1 dolu tatlı kaşığı mısır nişastası
1/2 çay brd. mandalina suyu
1/3 cup tozşeker
1 çay brd. krema
1 tatlı kaşığı mandalina ve limon kabuğu rendesi karışımı
 
Yapılışı
  • Öncelikle kek için, margarin ve tozşekeri mikserle krem kıvamına gelene dek çırpın.
  • Yumurtaları tek tek ekleyerek, her biri iyice karışana dek çırpın.
  • Süt, un, kabartma tozu ve mandalina kabuklarını da ekleyip karıştırın.
  • Karışımı cupcake kalıplarına döküp 180 derecede ısınmış fırında pişirin.
  • Kekler pişerken bir kasede tüm krema malzemesini tel çırpıcı ile çırpın. Küçük bir tencereye alın ve koyu kıvam alıp kaynayana dek pişirin.
  • Kekler ve krema iyice soğuduktan sonra keklerin tepesini bir bıçakla derince kesin.
  • Çukurlara krema doldurup üzerini de kremayla sıvayın ya da bir sıkma torbasıyla güzelce şekillendirebilirsiniz (veya hiç kesmeden sadece üstlerine sıkın kremayı).
  • Üzerlerini süsleyip servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun..
 
Sevgiler.
 
Tasarım:Sawako Kuronuma