31 Ekim 2012 Çarşamba

Elmalı, Kakuleli Tartöletler

Eveeet! Uzun(?) bir tatilden sonra geldik işlerimizin başına. Kurban Bayramı, 29 Ekim derken güzelce dinlendik ama benim gibiler için o tatil pek de uzun gelmemiş olsa gerek :)
Dün 29 Ekim yürüyüşü ile ilgili bir yazı yazacaktım ama geç kaldım, gündem değişmişti bile ben fotoğraflarımı çıkarmak için bilgisayarımın başına oturduğumda.
Biraz da kış saatine uyum sağlayamadım sanırım. Zamanımı ayarlayamıyorum, yolculuklar, yorgunluklar da üstüne gelince eve girdiğimde miskinlik çöküyor üstüme.
Kışın en sevmediğim yanı günışığından yararlanamamam. Eve gecenin körüymüş gibi bir karanlıkta girince kötü oluyor, heves kalmıyor birşeylerle uğraşmak için. Hele fotoğraf hiç çekilmiyor o kör aydınlatmalarda.
En iyisi içeceğini alıp bilgisayar başında dizi izlemek oluyor :)
Bu sıralar birşey pişirememem veya başka şeylerle uğraşamıyor olmam bugün burayı boş bırakacağım anlamına gelmiyor ama.. Kötü günler için sakladığım tariflerim vardır bir yerlerde.
Neyseki garantici bir insanım :))

İşte geçenlerde birgün (ne zaman hatırlamıyorum) yaptığım elmalı tartöletlerimmm :)







Elmalı, Kakuleli Tartöletler
Malzemeler (15 adet)
Hamuru İçin
1+ 1/2 cup un
100 gr tereyağı/margarin
2 yemek kaşığı yoğurt
1/2 cup pudra şekeri
1 çay kaşığı kabartma tozu

Üzeri İçin
6 adet küçük boy elma
3-5 adet kakule/ tozu varsa üzerlerine çok az serpilecek kadar
Tarçın çubuğu/ toz ise üzerlerine çok az serpilecek kadar

Yapılışı:
  • Hamur için öncelikle tereyağını ince ince doğrayıp oda sıcaklığında yumuşamaya bırakın.
  • Unu, pudra şekerini ve kabartma tozunu hamuru yoğuracağınız kaba alıp karıştırın.
  • Tereyağını ve yoğurdu da ekleyip yoğurmaya başlayın. 
  • İyice birleşip yumuşak bir hamur olana dek yoğurun.
  • Hamuru unlanmış tezgaha alıp merdane ile 2mm kalınlığında açın. 
  • Kalıplarınız büyüklüğünde yuvarlaklar kesip çok az margarinle yağlanmış kalıplarınıza yerleştirin. 
  • Üzerlerine çatalla birkaç delik açıp, soyulup dilimlenmiş elmaları yerleştirin. 
  • Kakule tohumlarını havanda iyice dövüp çok az bir şekilde elmaların üzerine serpin.
  • Tarçın çubuğunu da minik bir rende ile rendeleyerek üzerlerine serpin. 
  • 180 derecede ısınmış fırında kenarları kızarana dek pişirin.
Afiyet olsun.

Görüşmek üzere.

26 Ekim 2012 Cuma

Kutlaması Bol Bir Gün/ Nutellalı Cupcake

Blogumun 3. yılını ve 200. yazımı aynı anda kutluyorum bugün. Geç bir kutlama evet farkındayım. Ama bayram dolayısıyla başka bir şehirde olduğum ve fotoğraf makinemin de ihanetine uğradığım için biraz sönük bir kutlama oluyor benim için.
Blog yazmaya karar verdiğimde işe sadece ne olursa yayınlarım diye başlamıştım. Ama bugün neredeyse bir yemek blogu gibi görünüyor burası. Aslında hala her telden çalmaya devam ettirmeye çalışıyorum fakat yaptığım yiyecekleri yayınlamak daha kolay gelmeye başladı zamanla. Diğer hobilerimden çabuk sıkıldığım ve malzeme almak için çok fazla yer dolaşamadığımdan sürekli eksiklerin olması beni hep yiyecek yapmaya itiyor.
En sık yaptığım şeyse tabiki cupcakeler. Bol çikolatalılarıysa en sevdiklerim. Nutellayı her ne kadar diğerlerinden ayrı görmesem de kıvamından dolayı bu keklere en çok yakışan şey oldular bence. İster içlerine, ister tepesine sürüp yenilebilecek türden.
Fotoğraf makinem bozulunca yeni birşey yapamadım maalesef. Birkaç hafta önce yaptığım bu kekler ise kutlama havasına en uygun şeylerdi.



Nutellalı Cupcake
Malzemeler
3 yumurta
70 gr tereyağı, yumuşak
1 çay brd. süt
1 çay brd. tozşeker
1+1/2 cup un
2 tatlı kaşığı dark kakao
1 çay kaşığı kabartma tozu
1/4 çay kaşığı karbonat

Yapılışı:
  • Tereyağını ince ince doğrayıp iyice yumuşaması için bırakın.
  • Tozşekerle birlikte derin bir kaba alıp mikserle iyice karıştırın. 
  • Krema haline geldiğinde yumurtaları teker teker ekleyin ve her birini iyice karışana dek çırpın.
  • Sütü ekleyip karıştırın.
  • Un, kakao, kabartma tozu ve karbonatı ayrı bir kasede iyice karıştırın.
  • Yumurtalı karışıma ekleyip tahta bir kaşıkla güzelce karıştırın. Koyu bir puding kıvamı alacak. 
  • Cupcake kalıplarına paylaştırıp 180 derecede ısınmış fırında kabarıp kürdan testini geçene kadar pişirin.
  • Pişen kekler soğuduğunda ister tepelerini oyup içine 1 çay kaşığı Nutella koyup kapatın ve üstüne yine Nutella sürün. İsterseniz sadece üstlerine sürerek yiyebilirsiniz. Keyfinize kalmış.
Afiyet olsun.


Herkese mutlu bayramlar.

23 Ekim 2012 Salı

Patlıcanlı Börek

Burnumuzun direğini kıran kokularla birlikte kurban bayramını da getirdik, birşey kalmadı şunun şurasında.. Bayram için Manyas'a kaçmadan, blogumun 3. yaşını kutlamadan önceki son yazımı da yazayım dedim.
Bu börekleri yine Defne'nin doğum günü için yapmıştım. İlk kez denediğim ve beğendiğim güzel bir alternatif oldu.
Bu börek için patlıcanlı 2 iç tarifi vereceğim. İstediğinizi kullanabilirsiniz. Her ikisi de güzel ama ben oyumu ikinciden yana kullanıyorum ;)




Patlıcanlı Börek
Malzemeler
Üçgen kesilmiş 12-15 parça yufka
1 yumurta
1 çay brd. süt
2 yemek kaşığı sıvıyağ

1. İç Harç
1 orta boy patlıcan
2 adet orta boy soğan
2 adet çarliston biber
2 adet domates
Karabiber, kırmızı pul biber, tuz
Sıvıyağ

2. İç Harç
1 adet küçük boy patlıcan
2 adet orta boy soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
Yumurta büyüklüğünde kıyma
Karabiber, kırmızı pulbiber, tuz
Sıvıyağ

Yapılışı:

1. İç Harç
  • Orta boy teflon tencereye yarım çay brd. kadar sıvıyağ koyup ısınmaya bırakın.
  • Soğanları yemeklik doğrayıp tencereye alın. Biberleri de doğrayıp ekleyin ve arada karıştırarak pişirin.  
  • Patlıcanı alaca soyun, boyuna dörde kesip ince ince doğrayın ve tenceredeki malzemelere ekleyin.
  • Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayın ve tencereye ekleyin.
  • Tuz, karabiber ve pulbiber ekleyip karıştırarak pişirin.
  • Patlıcanlar iyice piştiğinde ocağın altını kapatın.
2. İç Harç
  • Geniş bir tavaya yarım çay brd. kadar sıvıyağ koyun ve ocağın altını açın.
  • Soğanları yemeklik doğrayıp tavaya alın.
  • Sararıp pişmeye başlayınca kıymayı ekleyin.
  • Patlıcanı alaca soyup dörde kesin ve ince ince doğrayın. (Hatta daha küçük parçalara kesin)
  • Tavaya salçayı ekleyin biraz kavrulduktan sonra patlıcanları ekleyip iyice karıştırın.
  • Tuz, karabiber ve pulbiber ekleyip 5-6 dk daha karıştırarak pişirip ocaktan alın.
Yumurtanın beyazını bir kaseye dökün, sarısının da çok az kısmını kabuğunda bırakın.
Kasedeki yumurtayı iyice çırpın ve süt ve yağı ekleyin.
Her bir yufkaya 1 tatlı kaşığı kadar bu karışımdan yayın. Yufkanın geniş kısmına iç harçtan koyup sigara böreği gibi sarın. Biraz sütlü karışım kalacak. Ona kabukta bıraktığınız yumurta sarısını da ekleyip karıştırın.
Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizdiğiniz böreklerin üzerine bu karışımı sürün. Dilerseniz çörekotu serpin. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında böreklerin üstü kızarıncaya kadar pişirin.

Afiyet olsun.

16 Ekim 2012 Salı

Baharatlı Misket Kurabiye



Defne'nin doğum günü ile devam ediyoruz :)
O güne dair en sevdiğim görüntü bu oldu. Yeni oyuncaklarının sevinciyle yere uzanması ve onları sevmesi..
 

 
O gün için yaptıklarımdan biri de bu minik kurabiyeler. Baharatlı, çörekotlu ve haşhaşlı..  Kıyır kıyır yapısıyla beni çok memnun ettiler. Fakat onlara pek sıra gelmediği için çoğu kısmı kalmıştı. Ben de sonraki birkaç gün işyerinde çay yanında yiyerek tükettim onları. Bu güne kadar yaptığım en leziz baharatlı kurabiyeler idi. Tek lokma oldukları için kırıntı derdi yok, yemesi pek keyifli.







Baharatlı Misket Kurabiye
Malzemeler
60 gr tereyağı, yumuşak
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yumurta, akı içine, sarısı dışına
1 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı çörekotu
1 tatlı kaşığı haşhaş tohumu
1 çay kaşığı pul biber
Karabiber, kişniş, kimyon (evde ne bulduysam ;))
Un, Tuz
1 çay kaşığı kabartma tozu
 
Yapılışı:
  • 1,5 cup unu bir kaseye eleyin, kabartma tozunu ve tuzu katıp iyice karıştırın.
  • Çörekotu, haşhaş tohumu ve kullanacağınız baharatları, yumurta akını, sirkeyi, küp küp doğranmış yumuşamış tereyağını ve sıvıyağı da ekleyin.
  • Tüm malzemeleri güzelce karıştırıp yoğurmaya başlayın.
  • Sert ama kolay birleşen bir hamur olana dek azcık daha un ekleyerek yoğurun.
  • Fındık büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarladıktan sonra yağlı kağıt serili bir tepsiye dizin.
  • Yumurtanın sarısını birkaç damla su ile karıştırın. Kolay sürülmesi için. Tüm topların üzerine fırçanın ucuyla azcık sürün.
  • Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzerleri kızarana dek pişirin.

Afiyet olsun.

10 Ekim 2012 Çarşamba

Karamel Dolgulu Vanilyalı Cupcake

Bugünlerde biraz rahatsızım. Soğuk algınlığı falan geçiriyorum herhalde. Biraz ateş, biraz halsizlik ve göz kapaklarını kaldıramama sorunum var. Çok kolay hasta olup yatak döşek yatmam ama sık sık böyle hafif boğaz ağrısı, arada ateş, halsizlik, birkaç gün başgösterip rahatsız eder beni. Sonra hiç birşey olmamış gibi geçer gider. Ama eğer ki faranjit olduysam en az 10 gün ruh gibi dolaştırır beni. Neyse ki bu sefer öyle değil. Halsizlik ve ağrılar eşliğinde yeğenime hazırladığım doğum günü partisi için yaptığım çeşitlerden biri de bu kekler. Bir karamel sever olarak bayıldığım kekler.

İlk fotoğraf Defne için hazırladıklarımdan. Diğerleri iki hafta önceki ilk denememden.



Karamel Dolgulu Vanilyalı Cupcake
Malzemeler
3 yumurta
1 çay brd. tozşeker
1 çay brd. süt
75 gr tereyağı (yumuşak)
1+2/3 su brd. un
1 çay kaşığı(silme) karbonat
1 çay kaşığı (tepeleme) kabartma tozu
3-4 damla vanilya aroması/ 1 paket vanilya şekeri/ varsa vanilya özütü

Karamel Sos İçin
3 çay brd. tozşeker
2 yemek kaşığı tereyağı
1/2 su brd.
1/2 su brd. kutu krema

Yapılışı
  • Kekler için tereyağını ve tozşekeri karıştırma kabına alıp orta hızda krem kıvamına gelene dek çırpın. 
  • Yumurtaları tek tek ekleyip, her birini iyice karışana dek çırpın. 
  • Sütü ve vanilyayı (toz ise unla birlikte) ekleyip çok az daha karıştırın.
  • Un, karbonat ve kabartma tozunu ayrı bir kasede iyice karıştırıp sıvı karışıma ekleyin. 
  • Tahta bir kaşıkla un karışana dek çırpın. Koyu bir kıvamı olmalı.
  • Kalıpların 1/3'ünü dolduracak şekilde hamuru paylaştırın.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kabarıp üstleri pembeleşene dek pişirin.
Karamel Sos için
  • Küçük teflon bir tencereyi orta büyüklükteki yanan ocağa alın.
  • Tozşekerin 1 çay bardaklık kısmını tencereye koyun ve erimesini bekleyin.
  • Şeker alttan erimeye başlayıp üst kısımda toz halde kaldığında tencereyi hafifçe sallayarak dağılmasını ve erimesini sağlayın.
  • İyice eridiğinde ocağın altını kısıp 2. bardak şekeri ekleyin. Aynı işlemi ona da uygulayın. 
  • En son 3. bardak şekeri de ekleyip eritin. Burada şekerin rengini kontrol edin. Yanık kokusu gelmemeli burnunuza. 
  • Şeker tamamen eridiğinde tahta kaşıkla hafifçe karıştırın ve tereyağını ekleyin. 
  • Karıştırmaya devam edin. Baloncuklar çıktığında kremayı ekleyin. Kabarıp balon balon olacak. 
  • 3-5 sn daha karıştırıp ocaktan alın.
  • Karıştırarak soğutun. Sıvı kıvamlı bir sos olması lazım. 
Kekleri Hazırlamak için
  • Kekleriniz soğuduğunda keskin bir bıçakla tepelerinden içeri doğru oyarak kapak kısmını çıkarın. 
  • Kapağınızın sivri kısmını biraz kesin ki karamele baskı yapmasın.
  • Ortaya çıkan boşluğu 1 tatlı kaşığı karamel sos (soğumuş veya ılık) koyup kapağını kapatın.
  • Tüm keklere aynı işlemi uygulayın. 
  • Üzerini dilerseniz karamel ile veya krem şanti ile süsleyerek servis edebilirisiniz.
Afiyet olsun!


8 Ekim 2012 Pazartesi

Doğum Günü Pastası ve Ufak Çaplı Süs Fikirleri

Yeğenim Defne'nin 2. yaş gününü kutladık dün. Aslında doğum günü bugün ama hep birlikte olup, daha rahat kutlayabilmek için bir gün önceden yaptık kutlamasını. Böylece daha iyi hazırlanabildik.

Pastasını ve süslemelerini ben yaptım. Bundan önceki doğum günlerinde (Asya ve Defne'nin 1. yaş günleri) şeker hamurlu pastalar yapmaya çalışmış ve hüsrana uğramıştım. Ve pastalarımın adı da yenmeyen pasta olarak etiketlenmişti. Şeker hamurlu denemelerden boyumun ölçüsünü alıp eski krem şantili usule geri döndüm bu pastayla birlikte. Şu zamana kadar yaptığım en güzel pasta oldu. Hem tadı hem süslemesi çok hoşuma gitti. Diğerleri tarafından da beğenildi.

Pastanın keki için iki defa pişirme yaparak daha kalın iki adet kek elde ettim. Böylece pastamız da biraz yüksek oldu ki istediğim de buydu. İç kısmı tek kat olsun diye kekleri ayrıca ikiye kesmedim. Kremadan ziyade kek kısmı olsun, baymasın istedim.

Aklımdakine uymayan tek nokta renkli sprinklelarla ilgiliydi. Kekin içine de Dr. Oetker'den olan bu süslerden kattım. Renkli renkli olsunlar diye. Ama hiç de umduğum gibi olmadı. Renkleri karışmasın diye fazla karıştırmamaya dikkat ettiğim halde renkler birbirine ve keke karıştı. Dilimlendiğindeki görüntü hayalimdeki gibi olmadı. Bu iş için daha uygun sprinklelar vardır muhakkak ama deneme yanılma ile bulmak lazım. Neyse ki tadı kurtardı olayı :)

Şekerli sütle hafif ıslattığım iki kekin arasına ince bir tabaka krem şanti sürüp üzerine muz dilimleri yerleştirdim.


Pastanın üzerindeki renkli bayrakları da ben yaptım. Daha önce Pinterest'te, diğer bloglarda görüp çok beğendiğim bir şeydi bu bayraklar. Çöp şiş çubuklarının üst kısımlarını akrilik boya ile boyadım. Renkli kartonlardan kestiğim üçgenleri enli bir ipe yapıştırıp çubuklara bağladım.
Yine renkli kartondan kestiğim 2 sayısını da bir kürdana yapıştırıp kullandım.

Pastanın üzerinde kullandığım süslerin benzerini perdeye asmak için de yaptım. Renkli kartonları kestim ve kalın yün ipe yapıştırdım. Bayrakların üzerine yapışkanlı sünger harfleri yapıştırdım.Sadece partilerde değil çocuk odalarına çok güzel süs olabilir böyle. Kapıya, duvara veya perdeye..
Küçük çaplı tek kişilik organizasyonumla bunları yapabildim. Her doğum gününde biraz daha tecrübelenip daha iyi şeyler yapıyorum sanırım. Gelişiyorum işte :)





Alelacele çekilmiş bir fotoğraf. Dilim olarak doğru dürüst fotoğraflayamadım. Görüldüğü üzere kekteki renkler hiç belli olmuyor ve kekin rengini de değiştirmiş durumda.

4 Ekim 2012 Perşembe

Fotoğraf Sorunsalı / Domatesli, Biberli Açma

26'sına kadar yokum dedim de olmuyormuş :S Verdiğim kararlara pek uyamama sorunum var sanırım :D Yaptıklarımı yayınlamadan içim rahat etmiyor zaten :) İlla paylaşayım istiyorum.

Ara vermemin sebebi blogumda kullandığım fotoğraflardı. Google Plus hesabı açtıktan sonra fotoğraf kısmını arşiv olarak kullanmaya başlamıştım. Fotoğraflarımı oraya yükleyip, düzenleyip direkt yazılarımda kullanıyordum. Ancak bir süre sonra fotoğraf kısmı 300 lü sayılara çıkınca rahatsız olup bazılarını sileyim dedim, ama sildiğim fotoğrafın blogdan da gittiğini farkettim. Oradan yüklemek her ne kadar kolay olsa da artık öyle yapmamaya karar verdim ben de. Ama böylece de kendime yeni iş çıkarmış oldum.
Öncelikle eski yazılardaki fotoğrafları kaldırıp Plus'tan pcye kaydettiğim yeni fotoğrafla değiştirmem gerekiyordu. Böylece pcden silsem de yayınımda değişiklik olmayacaktı. Keşke bunu önceden yapsaydım tabi. Plus olmadan önce de öyle yapıyordum zaten. Ama kolaya kaçmak iyi gelmişti :) Hem harici diskimde hem de orada arşivim olsun diye düşünmüştüm.
Fakat düşündüğüm kadar kolay bir iş değilmiş tabi. Bir kere çok sıkıcı. Çok oyalayıcı..
Neyse.. Kısa sürede değil de uzun süreye yaymaya, zaman içinde halletmeye karar verdim ben de.

Tarifime gelince..
Çok sevdiğim, pastanelerde gördüğümde dayanamadığım bir açma var benim. Üstünde domates, biber oluyor. Belki kaşar peyniri de oluyor. İşte geçen hafta canım ondan çekti. Haftasonuna yapmalıyım diyip, kendimi hazırını almaktan alıkoydum. Pazar sabahı erkenden kalkıp güzelce hamur mayaladım. Kabardı, şişti.. Hemencecik pişirdim ve kahvaltıya çağırıldığım erkek arkadaşımın evine götürdüm. Beğenildi sanırım. E. hemen aşırdı çünkü büyük kısmını :))

Aslında amacım sosis kullanmamaktı ama, evde kalan tek sosisi de bitirmek için bir kısmına sosis ekledim.


 

Domatesli Biberli Açma
Malzemeler
1 çay brd. kaynar su
1 çay brd. soğuk süt
1 tatlı kaşığı kuru maya
1 yemek kaşığı tozşeker
Tuz
2/3 çay brd. sıvıyağ
Un
Üzerine, 2 adet domates, 2 adet çarliston biber, beyaz peynir
Hamura sürmek için yumurta sarısı

Yapılışı:
  • Su ve sütü bir kaseye koyun. Tozşekeri ekleyip eritin. Mayanızı da üzerine serpin.
  • Hamuru yoğuracağınız kaba 2 su brd. kadar un eleyin.
  • Tuz ekleyip karıştırın.
  • Unun ortasını açıp mayalı karışımı buraya dökün. Sıvıyağı da ekleyip tahta bir kaşıkla güzelce karıştın.
  • Un ekleyerek ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
  • Üzerini temiz bir bezle örtün ve güzelce sarıp yarım saat kadar bekletin.
  • Bu arada domatesleri ve biberleri yıkayıp yarım doğrayın.
  • Mayalanıp kabarmış olan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alıp elinizde açın. Yağlı kağıt serilmiş  tepsinize dizin.
  • Hamurların ortasını biraz bastırın ki kenarları kabarıp kabarık olsun pişince.
  • Kenarlara yumurta sarısı sürüp, orta kısmına beyaz peynir yayın. 1'er domates ve biber koyun. 
  • 180 derecede önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarana dek pişirin.
  • Sıcak yiyin :)

Afiyet olsun!

Tasarım:Sawako Kuronuma