30 Temmuz 2012 Pazartesi

Sodalı Bamya Kızartması

Çabucak, hızlıca hazırlanan lezzetli ve değişik bir tat.. Az önce hazırlanıp iftar sofrasına yetişen bamyalar.
Geçen hafta ablamların pazardan aldığı bamyaları görünce çok şaşırmıştım. Benim bildiğim bamyalar minicik minicik olurdu. Tosya'dayken annemle bağdan topladığımız bamyalar.. Güzelce yıkar, saplarını dikkatlice keserdik. Hiç ağzıma sürmesem de :) Evet ben bamya yemem. Salyalı olur, suyu bir tuhaf, üstü tüylümsü felan diye yemem. Yemezdim mi desem acaba. Çünkü geçen akşam ablamın yaptığından biraz yedim o açlıkla. Az önce de bunlardan yedim. Salyalı değildi, çekirdekleri ilginçti ama kötü de değildi.. Eh, artık burun kıvırmam o halde :))
Yeşil fasülye ve karnıbaharla da olduğu gibi bir sebzeyle daha barışmış olduğuma göre, tarife geçebiliriz.




Sodalı Bamya Kızartması
Malzemeler
500 gr uzun bamya
3 tepeleme yemek kaşığı un
1 yumurta
Tuz, karabiber, pulbiber
Yarım şişe soda
Kızartmak için sıvıyağ

Yapılışı:
  • Bamyaları iyice yıkayıp saplarını kesin. Bir tencerede kaynayan suya alıp 5-6 dk haşlayın. Suyunu süzdürüp kağıt havluyla hafifçe kurutun.
  • Derin bir kaseye unu alın. Tuz, karabiber ve pulbiberi ekleyin.
  • Yumurtayı üzerine kırın. Hafifçe çırpmaya başlayın.
  • Sodayı yavaş yavaş ekleyerek çırpmaya devam edin. 
  • Bamyaları sodalı karışıma ekleyip iyice bulanmasını sağlayın. 
  • Tavanızın dibini kaplayacak kadar yağ koyup kızmaya bırakın.
  • Bamyaları tek tek (aman ha ellerinizi yakmayın) tavaya yerleştirin. 
  • Her iki tarafını da güzelce kızartın. 
  • Kağıt havlu serilmiş bir tabağa alıp fazla yağını çektirdikten sonra servis edebilirsiniz.
Dilerseniz üzerine yoğurt sos ve domates sos hazırlayarak da servis edebilirsiniz.
Ayrıca bu sodalı sos ile diğer sebzelerinizi de (patlıcan, kabak, karnıbahar, biber gibi) bu şekilde kızartabilirsiniz. 

Afiyet olsun!


29 Temmuz 2012 Pazar

Çikolatalı Kek Üzeri Cheesecake

Merhabalar herkese. Bütün gün Çamlıca'nın serin rüzgarlarında gezinip,o güzelim esintide çiçek, böcek, kelebek fotoğraf çekip, stres attıktan sonra eve gelince sıcaktan erimek, dışarıda esen serinletici rüzgarın eve küçücük de olsa uğramaması çok büyük haksızlık. Hele ki odadaki pencere dışında evdeki bütün camların kapalı olduğunu farketmek ve bunu kimin, hangi akla hizmet yaptığını düşünmek zorunda kalmak çok daha büyük haksızlık. Sıcaktan eriyorum!
Dün gece bir ara, açık pencereden içeri giren soğuk rüzgarla ürperince sonbaharın serin gecelerini özlediğimi hissettim. Pikeye sarılmak bile çok güzeldi.
Biliyorum sıcaktan çok fazla bahsedip içinizi baydım ama bir de buzdolabından yeni çıkmış, krem kıvamındaki bir cheesecake'in nasıl da iyi geleceğini düşünün. Şimdi serinlemiş olmalısınız :))
Bu cheesecake + çikolatalı kek dilimleri denemeye değer. Baymayan minik dilimler yaz akşamlarına uygun gerçekten. Ayrıca akşamdan yaptığınızda ertesi akşam için çok da pratik. Tabi kek çırpmak size zor gelmiyorsa ;)





Çikolatalı Kek Üzeri Cheesecake
Çikolatalı Kek İçin
4 yumurta
1 çay brd. tozşeker
1/2 su br. sıvıyağ
1/2 su brd. süt
1 su brd kek unu (yoksa 1 su brd. un + 1 paket kabartma tozu)
2 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı Sarelle/Nutella vs.

Cheesecake İçin
2 yumurta
500 gr. labne peyniri
1 çay brd. tozşeker
1 paket vanilya

Yapılışı: 
  • Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısınmaya bırakın. 
  • Kek için derin bir kapta yumurta ve tozşekerini iyice çırpın. 
  • Sıvıyağ ve sütü ekleyin. 
  • İyice çırptıktan sonra ayrı bir kasede un, kakao ve vanilyayı karıştırıp yumurtalı karışıma ekleyin. Tel çırpıcı veya tahta bir kaşıkla karıştırın. 
  • Margarinle yağlanmış ve un serpilmiş bir kelepçeli kalıba veya tepsiye kakaolu karışımı dökün. 
  • 2 yemek kaşığı Sarelle/ Nutellayı 1-2 yemek kaşığı kakaolu karışımla karıştırıp tekrar kalıba gelişigüzel dökün. 
  • Ayrı bir kasede 2 yumurtayı tozşeker ile iyice çırpın. 
  • Üzerine labneyi ve vanilyayı ekleyip krem kıvamı alana dek çırpın. 
  • Kalıptaki kakaolu karışımın üzerine bir kepçe veya kaşıkla yavaşça yayın. Dilerseniz bu aşamada, benim gibi üzerini bir çatal ile desenler vererek süsleyebilirsiniz. 
  • Isınmış fırında 50-60 dk kadar pişirin. Oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabında 1 gece bekletin. 

Afiyet olsun!

27 Temmuz 2012 Cuma

Limonlu Kurabiye

Birkaç akşamdır içimde oluşan birşeyler pişirme isteğine daha fazla karşı koyamayıp, yine mutfakta buldum kendimi. Ne yapsam diye düşünürken, geçenlerde yaptığım limonata için kullandığım limonların kabuklarını kullanarak hazırladığım limonlu tozşekerimden kullanmak istedim. Ve ortaya bunlar çıktı.






Limonlu Kurabiye
Malzemeler
100gr margarin (yumuşak)
2 yemek kaşığı pudra şekeri
2 yemek kaşığı limonlu tozşeker
1 yemek kaşığı taze limon suyu
Sade kek unu
Üzerine veya aralarına sürmek için beyaz çikolata

Yapılışı: Geniş bir kaseye margarini küp küp doğrayın. Oda sıcaklığında güzelce yumuşadıktan sonra üzerine pudra şekeri, limonlu tozşeker, 1 su brd. kek unu ve 1 yemek kaşığı limon suyunu ekleyin.. Hamuru parmaklarınızla yoğurun. Hamur elde kolay şekil alan, yumuşacık bir hamur olmalı. Eğer vıcık vıcık elinize yapışıyorsa biraz daha un ekleyip yumuşaklığını kaybettirmeden toparlayın hamuru. Bana 1 su brd un yeterli geldi. Hamurunuz hazır olunca yıldız uçlu veya beğendiğiniz bir başka ucu sıkma torbanıza veya pompanıza takın. Hamuru torbanıza/pompanıza koyarak, yağlı kağıt serilmiş tepsinize 1-2 cm aralıklarla sıkın. Önceden ısınmış 200 derecelik fırında 12-15 dk, altları pembeleşene kadar pişirin. Benmaride veya mikrodalgada erittiğiniz beyaz çikolatayı ister iki tanesinin arasına ister benim gibi uçlarına sürerek tamamlayabilirsiniz.

Afiyet olsun!

Limonlu Tozşeker
Malzemeler
3 adet limon
1 su brd. tozşeker

Yapılışı: 3 limonun kabuklarını, beyaz yerleri gelmeyecek şekilde rendeleyip tozşeker ile karıştırın. Limon kabuğunda yağ olduğu için tozşekeri nemlendirecektir. Bu yüzden bir kağıt havlu üzerine yayıp 1 saat kadar kurutun. Daha sonra ağzı kapalı bir kavanoza koyup kavanozu sallayarak karıştırın. Serin bir yerde saklayın. Benimki 2 haftadır bir bozulma göstermedi ama ne kadar dayanır bilemiyorum :) Azar azar yapıp çabuk tüketmekte fayda var.

20 Temmuz 2012 Cuma

Tarifsiz:Fırında Çupra Balığı

Tarifli tarifsizlerimden merhabalar :)
Geçenlerde akşam yemeği için hazırladığım balıklar bunlar. Tabağımın görüntüsü için şimdiden kusura bakmayın diyorum. Balığı koyarken biraz kenarlara sürmüşüm ve aç olup da bir an önce yumulmak isteyince pek de düşünemedim temizlemeyi :) Tadı çok güzeldi. Birkaç hafta önce sevgili Beste'nin yayınladığı tarifi denemek istemiştim ancak taze zencefil bulamadım yolumun üzerinde. Ben de azcık toz zencefil sürerek denedim. Tabi ki lezzeti aynı olmamıştır. Ama kokusu çok güzeldi. Her ne kadar önce kağıtta pişirsem de hafif sulu kaldığı için suyunu çektirmek istedim. Bir 15 dk da kağıtları açarak pişirdim. Patateslerimi de ayrıca fırınladım.
Erkek arkadaşım da ben de bayıla bayıla yedik. Bir dahaki sefere mutlaka taze zencefille denemeyi istiyorum.

Patatesler de çok hoşuma gitti. Tekrar deneyip tarifini paylaşacağım ileride.






Görüşmek üzere!

18 Temmuz 2012 Çarşamba

Baharatlı Çubuklar

Geçtiğimiz haftasonu aileminiz en minik üyesi Asya'mızın doğum gününü kutladık. Birkaç çeşit yiyecek hazırlayıp götürmüştüm. Onlardan biri bu çubuklar. Tuzlu bir tat olarak davet sofralarında yer alabilecek kolay bir tarif.



Baharatlı Çubuklar
Malzemeler
125 gr margarin küp küp doğranmış
1 yumurta (sarısı üzerine sürülecek)
1 yemek kaşığı sirke
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
1/4 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı peynir rendesi (ben Manyas kelle peyniri kullandım erimediği için)
Un
Tuz
Üzeri için: Haşhaş, susam veya çörekotu
Yapılışı:
  • Margarininizi küp küp doğrayıp hamuru yoğuracağınız kaba alın ve yumuşamasını bekleyin.
  • Üzerine 1 su brd. un ve diğer malzemeleri de ekleyip elinizle yoğurmaya başlayın. Un ekleyerek, yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
  • Hamuru streç filme sarıp buzdolabında 15-20 dk. bekletin.
  • Buzdolabından çıkardığınız hamuru elinizle yumuşatıp unlu, düz bir zeminde 3-4 mm olacak şekilde, merdane ile açın.
  • İstediğiniz uzunlukta ve genişlikte şeritler halinde kestikten sonra her şeridi elinizle burup yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
  • Hamuru bırakırken uçlarından hafifçe bastırarak tepsiye yapıştırın ki şekli açılmasın.
  • Yumurta sarısını birkaç damla su ile karıştırıp, fırça ile şeritlerin üzerine sürün.
  • Üzerlerine haşhaş serptikten sonra önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üstleri kızarana dek pişirin.
Afiyet olsun.

11 Temmuz 2012 Çarşamba

Çikolatalı ve Naneli Kek

Merhaba. Bu keke haksızlık etmek istemiyorum ama bir önceki yazım gibi bunu da sırf oyalanmak için yazıyorum. Oldukça keyifsiz günler geçiriyorum son zamanlarda. Kafamdaki düşünceleri kovabilmek için başvurmadığım yöntem yok. İşyerinde zorlansam da evdeki her boş anımda bir şeylerle uğraşmaya çalışıyorum. Genelde kitap okuyorum. Kitap okumak sıkıntılı zamanlarda hep yardımcı olmuştur bana. Kuzenimin getirdiği, Elif Şafak'ın İskender adlı romanını okudum en son. Çok üzüldüm ama sevdim kitabı.

Kitapların, filmlerin kötü bitmesinden nefret ediyorum. Hep mutluluk olmayacak tabi ki ama o kadar acıdan sonra insanı biraz olsun teselli edecek bir şeyler olmalı diye düşünüyorum. Bir de okuduğum her kitapla neredeyse bütünleştiğim ve kendimi de oradaymış gibi hissettiğim için çok etkileniyorum kötü sonlardan. Neyseki bu sefer ağlamadan yırttım paçayı :)
Neyse şimdi beni düşüncelerden uzak tutacak başka bir kitaba başladım.

Keki geçen hafta yapmıştım. Balkonumuzdaki taze nanelerden kullanmış olmak için :)
Ama iyi ki de yapmışım çünkü benim çok hoşuma gitti. Nanenin ferahlık hissi çikolataya çok yakışıyor.



Çikolatalı Naneli Kek
Malzemeler
3 yumurta
1 su brd. tozşeker
1 su brd. süt
1/2 çay brd. sıvıyağ
50 gr yumuşak margarin/tereyağı
1 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı kakao
2,5 su brd. un
40gr bitter çikolata
4 yaprak taze nane

Yapılışı:
  • Yumurtaları ve tozşekeri bir kapta 5 dk çırpıyoruz.
  • Yumuşamış tereyağını ve sıvıyağı ekleyip 3 dk daha çırpıyoruz.
  • Sütü de ekleyip karıştırıyoruz.
  • Un, kabartma tozu ve kakaoyu ayrı bir kapta iyice karıştırıp, sıvı karışıma ekleyip karıştırıyoruz.
  • Nane yapraklarını yıkayıp incecik doğruyoruz, çikolatamızı da bir bıçakla iyice kıyıp kek hamurumuza ekliyoruz.
  • İyice karıştırdıktan sonra margarinle yağlanmış veya pişirme kağıdı serilmiş kalıba döküyoruz.
  • 190 derecede ısıtılmış fırında 30-40 dk pişiriyoruz. Tabi ki en son kürdan testi uygulayıp fırından çıkarıyoruz.
  • Tercihen, üzerine çikolata sos hazırlayıp servis ediyoruz.

Afiyet olsun!

8 Temmuz 2012 Pazar

Bilekliklerim..

İzindeyken yaptığım bilekliklerim bunlar. Kahve karıştırma çubuklarından yaptım. Daha önce Pinterest'te rastlamıştım benzerlerine. Burada da dondurma çubuklarıyla yapılmış olanları bulabilirsiniz. Ben hem akrilik boya hem de oje kullandım bunlar için. Gülleri ve ejderhaları oje ile yaptım aşağıda göreceğiniz alet ile.

Bu bilekliği de ben yaptım. Birkaç çeşit materyali biraraya getirerek oluşturdum. Ördüğüm süet ipler, 3 parça deri ip, ahşap boncukları geçirdiğim bir deri parçası ve yine örülmüş deri ipi tek bir bileklikte birleştirdim ve sonuç bu oldu. Onu ayrı seviyorum diğerlerinden :)

Kahve çubuklarıyla yaptıklarım ise ayrıntılı olarak şu şekilde yapıldı.. 
 1- Önce çubukları içinde sıcak su olan bir kapta 1-2 saat bekletiyoruz. Çubuklarımız iyice suyu çekip yumuşayacaklar.
2- Yumuşayan çubukları yavaşça elimizle bükerek test ediyoruz. Eğer zorlanmadan şekil alabiliyorlarsa bir su bardağının içine fotoğraftaki gibi yerleştiriyoruz ve kurumaya bırakıyoruz.Bükülmekte zorlanıyorsa bir süre daha suda bekletmelisiniz.
3- Çubuklarımız tamamen kuruduğunda akrilik boya veya oje ile bir kat veya yeterli değilse 2 kat boyuyoruz.
4- Uygun bir yerde tekar kurumaya bırakıyoruz. 
Çubuklar iyice kuruduktan sonra üzerine istediğiniz şekilleri çizebilir veya dilediğiniz renklere boyayarak şekillendirebilirsiniz. Orası sizin hayal gücünüze kalmış. 
Ben gülleri ve ejderhaları alt resimdeki alet ile yaptım. Limango'dan almıştım zamanında ve çok seviyorum onu. Metal plaka üzerindeki istediğiniz şeklin üzerine oje sürüyorsunuz. Sonra aşağıda gördüğünüz pembe aletin spatula kısmıyla fazla ojeyi alıyorsunuz. Yine aynı aletin silikon olan ucunu şekle bastırıyorsunuz ve tırnağınıza (veya burada olduğu gibi çubuklarımıza) hafifçe bastırarak yerleştiriyoruz. Kullanımı kolay ve zevkli bir alet. Bir dönem tırnaklarımı hergün değişik şekillerle süslüyordum :))
Bilekliklerimizin son aşaması ise uçlarını delip zincir ve diğer aparatları geçirmek. Bunlar için de metal halkalar, açma-kapama aparatları ve zincirlere ihtiyacınız olacak. Uçlarını delme aşamasında biraz dikkatli davranmak ve çok uçtan delmemek gerekiyor, yoksa en ufak bir zorlanmada çubuk kırılabilir. Deliği açarken de çubukta çatlamalar olabiliyor. Çubuklar ne kadar kalınsa o kadar iyi aslında. Sivri uçlu bir alet delmek için yeterli olacaktır. 
Kolay gelsin :))




2 Temmuz 2012 Pazartesi

Tarifsiz: İstiridye Mantarlı Sandviç :)

Beyaz ekmeği saymazsak tamamen sağlıklı bir sandviç.
Sarımsak tozuyla güzelce kızartılmış istiridye mantarı, karamelize edilmiş soğan halkaları, taptaze marul, maydanoz, domates ve közlenmiş yeşil biber.. Eklenebilecek daha o kadar çok şey var ki.. Başka mantarlarla da harika olacaktır ama özellikle istiridye mantarı tam sandviçlik bence.


                  Çok büyük görükmüüş :)) Yanlışlık olmasın o çeyrek ekmek oluyor^^

Tasarım:Sawako Kuronuma