22 Mart 2012 Perşembe

Merhaba tekrar. Uzun bir süredir hep tarif veriyorum. Blogum epeydir yemek blogu kıvamında. Ama bu aralar yeniden takı tasarımıyla ilgilenme isteğim var. Boncuklardan hevesimi alalı çok oldu. Bu sefer deri, süet kumaş, kumaş ve danteller, aralara renkli boncuklar kullanarak zincirli kolyeler, bileklikler yapıp takmak istiyorum. Yazın zaten bol t-shirtlerin üzerinde uzun zincirlere bayılıyorum.
Bakalım bi malzeme alışverişi yaparsam elimi atacağım o işe de yine.

Gelelim benim anasonlu kıtırlarıma.
birkaç yıl önce yemiştim ilk kez ve bayılmıştım. Hazır satılanlardan. Üzümlüsü de çok güzel oluyor hatta. Ne zamandır canım çekerdi böyle kokulu kokulu yemeyi. Geçenlerde bi fırından alayım diye girdim ama ona 7 TL civarı bişey diyince çok geldi almadım. Kendim yaparım arkadaş dedim. Ki yapılıyormuş da.





Anasonlu Kıtır (Peksimet)
Malzemeler
2 su brd. + hamuru toparlamak için 1-2 yemek kaşığı un
1 su brd. ılık su
1 tatlı kaşığı instant maya
1/2 çay brd. zeytinyağı
1 yemek kaşığı tozşeker
Tuz
1,5 yemek kaşığı anason

Yapılışı: Sıcağa yakın ılık suya tozşeker ve maya konur. 2 su brd. un bir karıştırma kabına alınır ve tuz ile anason eklenip karıştırılır. Zeytinyağı eklenir. Mayalı su una yavaş yavaş eklenerek karştırılır. Hamur yapışıyorsa bir miktar daha un eklenerek toparlanır. Üzeri temiz bir bezle kapatılıp oda sıcaklığında 1 saat bekletilir. Hamur yaklaşık iki katı kabarıp hazır olduğunda iki eşit parçaya kesilir ve iki parça da hafif unlanmış bir zeminde yuvarlanarak eşit boyda silindirler elde edilir. Üzerlerine hafif bastırılarak şekil verilir ve 180 derecede önceden ısıtılmış fırında üzerleri pembeleşene kadar pişirilir. Fırından çıkarılan ekmekler soğuyunca yaklaşık 1 cm'lik ince dilimler halinde kesilir. Dilimler fırın ızgarasına dizilir ve 200 dereceye ayarlanmış fırında 15-20 dk daha bekletilir.  Üzerleri çok fazla kızarmadan, tümüyle kuruyunca fırından alınır.

Afiyet olsun.

Not: Dilerseniz ikinci pişirme aşamasını geçip ekmek olarak da tüketebilirsiniz.

21 Mart 2012 Çarşamba

Ananas ve Limonlu Cupcakeler

Bu sabah uykumu almış ve dinç bir şekilde uyandım. Saat 7'de, normalden 40 dakika önce :)
Tekrar uykuya dalmak istesem de yapamadım ve ne yapsam o saate kadar derken cupcake yapmaya karar verdim. Pişmesi, soğuması derken gerçekten evden çıkma saatime yetişti ve işyerine getirdim birkaç tanesini.
Artık saat gibi her sabah 7'de uyanacağımı bilmek bile bozamıyor keyfimi :)

Keklerim yarı miktarda hazırladığım için az oldu. Ama saat 7'nin hatrına 7 tane çıkarabildim ;)









Ananaslı Ve Limonlu Cupcake
Malzemeler
1 yumurta
1 tatlı kaşığı kase margarin (kahvaltılık kaselerde satılanlardan)
3 yemek kaşığı toz şeker
3/4 su brd. un
1 çay kaşığı kabartma tozu
1/2 çay brd. süt
2-3 damla limon aroması
Yarım limonun rendelenmiş kabuğu
1 yemek kaşığı limon suyu
2 ince dilim ananas

Yapılışı: Yumurta ve tozşeker çırpılır. Üzerine margarin eklenir ve tekrar çırpılır, margarin minik parçalara ayrılana kadar. Süt, limon aroması, limon kabuğu rendesi ve limon suyu eklenir. Un ve kabartma tozu da eklenip çırpılır. Ananas dilimleri minik üçgen parçalar olarak kesilir. Kalıplara 1-1,5 yemek kaşığı karışım koyulur ve üstlerine içeri batırılmayacak şekilde ananas dilimleri konur. Pişerken kendiliğinden içe batacaktır ananaslar. Önceden ısıtılmış 200 derecede 20 dk, üstleri hafif kızarana dek pişirilir. En son bir kürdan batırılarak pişip pişmediği kontrol edilir. İster ılık ister soğuyunca tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun.

16 Mart 2012 Cuma

Fırında Patates ve Taze Sarımsaklı İstiridye Mantarı

Bugün izin kullandım ve işe gitmedim. Ne zamandır ihtiyacım vardı böyle bir güne ve özellikle Cuma'ya denk getirdim. Cuma Pazarı'na gidip biraz dolaşır, belki birşeyler alırız diye düşünüyodum. Öğlen hava güneşliyken gittik pazara. Hiçbir yeri gözümden kaçırmamak için dört açtım gözlerimi :) fıldır fıldır sürekli bir taraflara bakındım. Ancak ne istediğimi bile bilmeden gittiğim için sadece sebze alışverişi yaparak döndük. Aklımız midemize çalıştı. Bir tezgahta gördüğümüz minik patatesler ve istiridye mantarları iştahımız açtı ve ne yapsak derken menüyü çıkardık bile. Ayrıca aynı tezgahta taze sarımsak da görünce canım nasıl çekti anlatamam. Hemen koştur koştur eve gelip yemeğimizi hazırladık. 
Haşlanıp ezilerek fırınlanmış patates ve taze sarımsakla kavrulmuş istiridye mantarı, fırınlanmış kırmızı biber ve domatesler.






Fırında Patates
Malzemeler (2 kişilik)
8 adet minik patates
Tuz, karabiber
Maydonoz ve taze sarımsak yaprağı
2 yemek kaşığı Zeytinyağı
Fırında Zeytinyağlı Kırmızı Biber
Malzemeler
4-5 adet kırmızı biber
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Taze Sarımsaklı Kavrulmuş İstiridye Mantarı
Malzemeler
İstiridye mantarı
2 yemek kaşığı zaytinyağı
Taze sarımsak
Tuz

Yapılışı: Öncelikle kırmızı biberler yıkanıp kurulanır. Üstlerine bıçakla çizik atılarak açılır. Arasına birkaç damla zeytinyağı eklenip fırına verilir. 200 derecede 10 dk pişirilir. Bu arada patatesler küçük bir tencerede çok dağılmayacak şekilde haşlanır. İlk sıcağını atınca tepsiye dizilir ve üstlerine bir bardakla bastırılarak hafif ezilir. Kırmızı biberler, ikiye kesilmiş domatesler de tepsiye dizilir. Patateslerin üzerine tuz, karabiber ve zeytinyağı dökülür. Doğranmış maydonozlar ve taze sarımsak yaprakları da serpilip 300 derecede patateslerin üzeri hafif kızarana dek pişirilir.
Patatesler fırındayken yıkanıp ayıklanmış mantarlar bir havlu ile kurutulur. Geniş bir tavaya 2 yemek kaşığı zeytinyağı dökülür ve hafif ısınınca mantarlar eklenir. Orta ateşte karıştırılmadan altları kızarana dek pişirilir. Diğer tarafları da çevrilip kızartılır. İnce kıyılmış taze sarımsaklar ve tuz eklenir. Bir iki defa yavaşça karıştırılır. Mantarlar iyice kızarınca ocaktan alınıp servis edilebilir.
Afiyet olsun.

8 Mart 2012 Perşembe

8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve Bugünün İronisi


 
Sabah, unutmuşum günü, her zamanki gibi girdim pastaneye, sandviç hazırlatıyorum. Gözüm arkadaki karanfil yığınına takılıyor. Ne için acaba onlar diye geçiriyorum içimden. Az sonra sandviçimi hazırlayan çocuk bana bir karanfil uzatıyor en güzel gülümsemesiyle. Gülümseyip alıyorum. Elimde karanfilim, yüzümde tebessüm yürüyorum her zamanki yolumu, yolun karşısına geçeceğim. Sağa dönüşte yayaya yol ver tabelasının altında bekleyip geçmeye hazırlanıyorum yeşil ışıkta. Ne koşar gibi, ne yavaş.. Yolu geçmek üzereyken bir kamyonet beliriyor arkamda, içinde bir "mahlukat" bana bakıyor pis pis, ezerim seni der gibi, tam dibimde. İşte o an gidiyor yüzümdeki tebessüm. Gün yine her zamanki gibi başlıyor, elimde karanfilim..

Tüm kadınların Kadınlar Günü'nü kutlarım.

6 Mart 2012 Salı

Doğum Günü Pastası

Merhaba. Haftasonunda hazırladım bu şirin, minik pastayı. Erkek arkadaşımın doğum günü için. Pastayı paketledim güzelce, sonra O'nu Küçük Çamlıca Tepesi'ne çıkardım, hava çok güzeldi çünkü. Kendimize has, özel bir kutlama yapmış olduk böylece.



Tasarım:Sawako Kuronuma