21 Şubat 2010 Pazar

Düşünmeye devam...

Bugünlerde aklım çok fazla meşgul. Geceleri yatağa yattığım dakikada düşünmeye başlıyorum. İlham perileri bana geceleri uğruyor sanırım. Belki de herkese öyle oluyordur bilmiyorum ama gerçekten de uyuyana kadar kafamda bin bir tilki dolanıyor. Giysilerden, aksesuarlara, yemeklerden, boncuklara, fotoğraflara her konuda düşünüyorum. Yastığımın altına bir kağıt ve bir kalem koydum ki aklıma güzel bir fikir gelirse unutmayım diye.
Ama gelin görün ki elim hiçbir şeye gitmiyor. Ya eksik malzemeler oluyor, ya başladığımda sıkılıyorum, bitirmiyorum, ya da istediğim gibi olmuyor. Sonuç olarak elime hiçbir şey geçmiyor. Boncuklarla ilgili çok güzel fikirlerim vardı. Güya geçen aylarda onunla ilgili çalışmalara başlayacaktım. O da aynı şekilde oldu ve nasıl ördüğümü hatırlayamadığım için başlayamadım. Araştırmaya, tekrar öğrenmeye de istekli olmadım.
Ne kadar devam eder bilmiyorum ama, bu aralar yeni fikirlerle değil -ne kadar çok fikrim olsa da, tek tük tariflerle çıkacağım karşınıza.

Onun dışında; kafayı bu aralar vampir dizileriyle ve David Boreanaz'la bozdum. Gece gündüz bilgisayarın karşısında oturup bu dizileri izliyorum. Adamı görünce tuhaf bir sırıtma beliriyor yüzümde : ) Daha çok dizide ya da filmde rol alsaymış keşke diye yakınıyorum bazen. 

Bugün ise geçenlerde dizilerden arta kalan zamanımda yaptığım bir kurabiyeyi paylaşacağım. Fikir olarak, Sevgililer Günü tariflerimden biri olan Çikolatalı Pirinç Patlağı'nın çikolatalı sosundan yararlandım. Krema ile çikolatanın karışımından. Çikolatayı normalde tereyağı ile benmari usulü eritirdim ve donduğunda sertleşir, donuk görünür ve gerçek çikolata gibi sert bir yapısı olurdu. Ancak çikolatayı, kaynamak üzere olan kremada eritince daha parlak, donduğunda etrafa sürülmeyecek kadar yumuşak ve daha lezzetli olduğunu farkettim (gerçi bunu benden önce farkedenler mutlaka olmuştur). Ve bunu kurabiye arasına sürerek kullanmayı denedim. Yiyenler beğendi. Ben de tekrar yapmayı düşünecek kadar beğendim :)


Çikolata Dolgulu Kurabiye
Malzemeler
125 gr margarin
1 yumurta
2/3 çay brd. toz şeker
1 portakalın kabuğu, rendelenmiş
Yarım paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
40 gr çikolata
3 çorba kaşığı krema
Yapılışı: Bir kapta yumurta ve şekeri çırpın. Yumuşatılmış margarini ekleyip iyice karıştırın. Rendelenmiş portakal kabuğunu da ekleyip karıştırın. Ayrı bir kapta un ve kabartma tozunu karıştırıp yumurtalı karışıma ekleyin. Ellerinizle yoğurmaya başlayın. Hamur ele yapışmayacak hale gelene kadar un ekleyin. Hamuru 2-3 mm kalınlıkta açıp yuvarlak bir kalıpla kesin. Kestiğiniz parçaların yarısını, daha küçük bir yuvarlak kalıpla keserek simit şekli verin. Önceden ısıtılmış 150 derece fırında 10-15 dk pişirin. Kremayı küçük bir cezvede ısıtın, kaynamadan önce çikolata parçalarını ekleyip karıştırın. Ocaktan alıp pişen kurabiyelerin üzerine sürün. Diğer parçayla üzerini kapatıp yarım saat buzdolabında veya dışarıda beklettikten sonra servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.

12 Şubat 2010 Cuma

Üçüncü Ve Son Olarak: Damla Çikolatalı Muffinler

Yeniden merhaba. Üçüncü ve son tarifimle buradayım. Damla çikolatalı muffinler. Aslında bunu hemen hemen her canınız istediğinde bi koşu mutfağa girip, hazırlayıp, fırına atıyorsunuzdur. Ama Sevgililer Günü'nde de sevgiliniz tam bir kek canavarıysa, veya sevgiliniz yoksa ve bütün günü eve oturarak geçirecekseniz, yahut sevgiliniz yok diye bunalımlara girdiyseniz, oturup yüzünüze gözünüze bulaştıra bulaştıra yiyebileceğiniz birşey.
Her halükarda içindeki çikolata ve süngerimsi yapısı sizi mutlu edecektir.






Damla Çikolatalı Kakaolu Muffin
Malzemeler
1,5 su brd. un
1 çay brd. süt
2 yumurta
50 gr tereyağı (eritilmiş)
1 çay brd.tozşeker
2 çorba kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı vanilya
1/2 su brd. damla çikolata

Yapılışı: Fırını 180 dereceye ayarlayın ve ısınmaya bırakın. Bir kapta şekeri ve yumurtaları çırpın. Eritilmiş tereyağını ve sütü ekleyip biraz daha çırptıktan sonra ayrı bir kapta un, kakao, kabartma tozu ve vanilyayı iyice karıştırıp yumurtalı karışıma ekleyin. Bir kaşıkla malzemeler birbirine karışana kadar karıştırın. Damla çikolataları da ekleyip bir iki defa karıştırdıktan sonra karışımı muffin kalıplarına paylaştırın. 180 derecede ısıtılmış fırında 20-30 dk pişirin. Bir kürdanla pişip pişmediklerini kontrol edip fırından çıkarabilirsiniz.
Afiyet olsun.




10 Şubat 2010 Çarşamba

Sevdiğiniz İçin İkinci Tarif : Çikolatalı Pirinç Patlağı

Merhaba. İkinci tarifimle buradayım. Malum günden dolayı harıl harıl pratik, şirin tatlılar aramaya koyuldum. Aklımda ve listemde o kadar çok tarif var ki hepsini bu kısa süreye sığdıramayacağım için; en kolay ve 'sevgili'nin beğeneceğini düşündüğüm tarifleri deniyorum. Uzun zamandır denemeyi istediğim tariflerden biri olan Çikolatalı Pirinç Patlağında karar kıldım.
Geçenlerde olur mu olur diyerek, onca araştırma ve ümitsizlikle patlatmaya çalıştığım ve oraya buraya sıçrayan, halıdan tek tek toplamak zorunda kaldığım pirinçleri hatırlayarak; demek ki bu işin tek çözümü markete gitmek diye düşünüp yola koyuldum. Çok şükür ilk girdiğim markette pirinç patlağı ve marshmallowu kolayca bulduğuma sevinerek koşar adımlarla eve dönüp hazırlıklarıma başladım.
İlk tarifim olan milföyleri çok severek yapmıştım, ama bunun bende ayrı bir yeri olacak sanırım her zaman. Çünkü elime yüzüme bulaştırmadan ve süslemesini de adam gibi becerebildiğim nadir tariflerden biri oldu. Ayrıca fotoğrafları da gördüğünüz üzere pek bir güzel oldu. Sanırım bugün mütevazı olamayacağım. Çok sevinçliyim ortaya böyle güzel bir görüntü çıkarabildiğim için. Umarım siz de dener ve beğenirsiniz.





 

  
Çikolatalı Pirinç Patlağı
Malzemeler:
3 su brd. pirinç patlağı
1 paket marshmallow
3 çorba kaşığı margarin
Çikolata kaplama için :
80 gr bitter çikolata
1 çay brd. krema
Yapılışı: Küçük bir tencerede margarini eritin. İçine marshmallowları da koyup iyice eriyene kadar çok kısık ateşte karıştırın. Pirinç patlağını bir kaba alıp üzerine marshmallowlu karışımı dökün ve iyice karıştırın. Yağlı kağıt serili bir tepsiye karışımı dökün ve bastırarak sıkılaşmasını ve yayılmasını sağlayın. Bir cezvede kremayı kaynama noktasına getirip çikolata parçalarını da ekleyerek iyice eritin. Hazırladığınız çikolata sosunu tepsideki pirinç patlaklarının üzerine yayın. Buzdolabında çikolata katılaşana kadar bekletin. Çok fazla setleşmeden istediğiniz şekilde dilimleyin veya herhangi bir kalıpla kesin. Süslemesini de yaptıktan sonra servise hazırdır.
Afiyet olsun.

8 Şubat 2010 Pazartesi

Sevgililer Günü Yaklaşırken..

İstesek de istemesek de, bize hergün Sevgililer Günü desek de 14 Şubat'ı ayrı kutlar, mutlaka özel bişeyler yaparız. Bu seneki Sevgililer Günü'nün benim için de ayrı bir önemi var. Hem sevgilim için, hem de blogum için güzel şeyler yapmak istiyorum. Blogum için yapacaklarım arasında Sevgililer Günü için lezzetli ve pratik tatlılar dizisi yayınlamak da var. Bunun için çalışmalara çoktan başladım bile.
İlk tatlım milföyle yapılan, kremalı bir tatlı. Gerçek ismi Vol au vent olan bu kaseler; aslında sadece tatlı olarak yapılmıyor. İçleri değişik her türlü malzeme ve sosla doldurularak yapılabiliyor. Etlisi, garnitürlüsü, dondurmalısı, peynir kremalı ve ıspanaklısı, mantarlısı.. Çok fazla çeşidi var. Hayal gücünüze kalmış ne ile dolduracağınız. Ben krema ve kuru meyvelerle doldurdum.


Milföylü Mini Pastalar (Vol Au Vent)
Malzemeler (10 adet için)
5 adet milföy hamuru
Üstüne sürmek için yumurta sarısı
1 su brd. süt
1 yumurta sarısı
2 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı nişasta
2 çorba kaşığı tozşeker
1 çay kaşığı vanilya
İsteğinize göre meyveler
(Kuru meyvelerle veya çilek, ahududu, böğürtlen, kiraz, vişne, kayısı, şeftali gibi her türlü meyve ile yapılabilecek bir tatlıdır.)
Yapılışı:  Milföyleri dört eşit parçaya kesin. 10 adet daire veya kare kestikten sonra, 5 tanesinin içini daha küçük bir kalıpla kesip 5 adet ortası delik hamur elde edin. Bütün parçalara yumurta sarısı sürüp aşağıdaki fotoğrafta olduğu gibi üst üste koyun ve 180 derece fırında kabarıp üstleri kızarana dek pişirin.
Bu arada küçük bir tencerede süt, yumurta sarısı, nişasta, şeker ve vanilyayı iyice karıştırıp katılaşıp kaynayana kadar pişirin. Ocaktan aldıktan sonra 2 çorba kaşığı tereyağını da ekleyip, yağı iyice yedirene kadar çırpın. Kremayı arada karıştırarak soğutun. Milföyler de fırından çıkıp soğuduktan sonra ortalarına birer kaşık krema dökün. Üstlerini meyvelerle süsleyerek servis edin.
Afiyet olsun.

4 Şubat 2010 Perşembe

Yalancı Profiterol

Bu akşam yaptığım bu tatlıyı birkaç gün önce televizyonda görmüştük yeğenimle. Programı yapan bayan, elmaları kabuklarıyla, çok sert olmayan bir muzu da pelte gibi yaparak rendelemişti. Muz rendelenir mi rendelenmez mi diye düşünüp, konuşmuştuk. Akşam yeğenim elinde malzemelerle geldi "haydi teyze profiterol yapalım" diye. Girdik mutfağa ve denedik. Programda çikolata sosu için bitter çikolata ve çiğ krema kullanılmıştı. Ama biz hazır çikolata sosunu sütle pişirerek yaptık. Çok basit ve çok lezzetli bir tatlı oldu.
Yalancı Profiterol
Malzemeler:
1 paket petibör bisküvi
1 adet elma
1 adet muz
1 paket çikolata sosu
2,5 su brd. süt
Yapılışı: Bisküvileri minik parçalar halinde kırın. Elmayı ve muzu (eğer sert ise rendelenebileceğine karar verdik :) ) rendeleyin. İyice yoğurduktan sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Küçük bir tencerede çikolatalı sosu ve sütü çırparak pişirin ve arada bir çırparak soğutun. Sos iyice soğuduktan sonra tabaktaki profiterollerin üzerine dökün. 
Afiyet olsun.

1 Şubat 2010 Pazartesi

Meyveli Tart, Hüsran

Son günlerde blogumla pek ilgilenemedim. İlgilenemedim demeyim, aslında içimden gelmedi. Sanırım biraz küsmüştüm. Yaptığım şeyler tutmadı, tutanları doğru dürüst fotoğraflayamadım, yani elimi neye attıysam hüsranla sonuçlandı. Bu arada hüsran demişken katıldığım Softbowl Kek Yarışması da sonuçlandı. Birinci olan arkadaşı tebrik ediyorum.
Önemli olan katılmaktı demeyeceğim. Bişeyi yapıyosun, emek veriyosun, en güzeli olsun diye uğraşıyosun ve gerçekten de en güzellerinden birini yapıyosun. Tabiki birinci olmak istiyorsun yani :) Ama gel gör ki yarışmanın kurallarından dolayı birinciyi seçen bir jüri felan yoktu. Herkes kendi arkadaşları sayesinde oy aldı. Herkesin çok uğraştığını biliyorum. Ve bana oy veren herkese, tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum, beni yalnız bırakmadıkları için. Ama keşke yarışmayı yapanlar biraz takipçi olsalardı. Yarışmanın kurallara uygun bir şekilde devam ettiğini bildirselerdi. Sonuçta acayip hüsrana uğradım.
Belki blog dünyası böyledir bilmiyorum. Belki de ben çok ciddiye almıştım.
Hayatımda hiçbir zaman haksız kazanç için uğraşmadım. Gayet kurallara uygun bir şekilde yarıştım burda da. Umarım kimse bu yarışmada bir gecede yüzlerce oy alabilmek için kurallara aykırı uğraşlar içinde bulunmamışlardır. Ki gördüklerim bana onu düşündürdü.
Neyse geçelim Meyveli Tart'ımıza. Cumartesi günü bir hüsran daha yaşayarak yaptım bu tartı. Tabanını iki defa yapmak zorunda kaldım. Kısa bir sürede 2 defa kek pişirdim yani. İlk taban çok güzel pişmişti ve kabarmıştı ama kalıptan çıkarırken dikkatsizliğim sonucu parçalandı. Parça pinçik bir taban üzerinde de krema durmayacağı için hemen yenisini yaptım. O da güzel olmuştu ama ilkini daha çok sevmiştim. Ortası tam istediğim şekilde içeri çökmüştü (ama tabi bu sadece tesadüftü, kek olarak yenecek olsaydı kesinlikle hoşlanmazdım bundan). Velhasıl hızlı hızlı sonuçlandırdım tartımı  ve akşam kuzenime oturmaya giderken götürdüm. Çok beğendiler. Gerçekten çok güzel olmuştu. Özellikle kremasını (ben yaptım diye demiyorum :) ) çok beğendim. Süslemede pek başarılı olamasam da çekici görünüyor bence. Ah bir dakika meyveli pizza gibi görünüyor ilk fotoğrafta. Ama hayır Meyveli Tart bu :)

                           
                            

Meyveli Tart /Pasta
Kek için:
80 gr tereyağı (eritilmiş)
2 yumurta
4 çorba kaşığı un
1/2 su brd. tozşeker
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çorba kaşığı süt
Kreması için:
2 su brd süt
1/2 su brd. tozşeker
1 portakalın kabuğu (rendelenmiş)
2 tatlı kaşığı nişasta
2 çorba kaşığı margarin
Süslemek için: 1 adet kivi, 1 adet muz, 1 adet portakal
Yapılışı : Öncelikle kremayı hazırlamak için, küçük bir tencereye sütü ve nişastayı alıp, nişastayı eritene kadar karıştırın. Şekeri ve vanilyayı da ekleyip kısık ateşte katılaşana kadar pişirin. Kaynamaya başlamadan önce portakal kabuğu rendesini de ekleyip bir süre daha karıştırdıktan sonra ocaktan alın. Margarini de ekleyip iyice karıştırın. Daha sonra arada bir karıştırarak katılaşmasına izin vermeyin.
Kek için şekeri ve yumurtaları bir kapta çırpın. Eritilmiş tereyağını ekleyip biraz daha karıştırdıktan sonra, başka bir kapta un, kabartma tozu ve vanilyayı karıştırıp yumurtalı karışıma ekleyin. 1 çorba kaşığı sütü de ekleyip malzemeler karışana kadar çırpın.  Karışımı silikon bir kalıba veya yağlı kağıt serilmiş bir kalıba yahut evinizde varsa ortası yüksek bir tart kalıbına döküp önceden 180 derecede ısıtılmış fırında pişirin.
Keki soğuttuktan sonra üzerinde kabaran kısmını kestim ben. Ama eğer sizin ortası yüksek tart kalıbınız varsa kesmeye gerek kalmayacaktır. O çukur kısma kremayı döküp iyice yayın. Üzerine dilimlenmiş meyveleri dizip buzdolabında dinlenmeye bırakın.
Afiyet olsun.
                               
Tasarım:Sawako Kuronuma